flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досудове врегулювання спорів – шлях відновлення довіри до суду

24 листопада 2014, 11:15

Інноваційним механізмом, здатним усунути низку проблем українського правосуддя є процедура досудового врегулювання спорів за допомогою судді, яка використовується у Канаді. Саме їй був присвячений навчальний семінар для юристів, який відбувся 13 листопада цього року в Одеському окружному адміністративному суді. Тема семінару є лише одним з компонентів великого проекту «Суддівська освіта – для економічного розвитку», організованого Канадською агенцією з міжнародного розвитку та Офісом Уповноваженого з питань федеральних судів Канади. Дана програма функціонує в Україні ще з 2011 року, але досі їй не було надано гідного значення.

 

13 листопада Одеський окружний адміністративний суд зібрав під своїм дахом адвокатів, юристів провідних юридичних фірм Одеси та експертів: директора міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Олега Шакова, старшого менеджера програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Наталю Городецьку та координатора проекту «Освіта суддів – для економічного розвитку» Олександру Баранюк.

Тренерами виступили канадські адвокати Тоні Маркес та Алан Макінтайр. Вони розповіли, що сама процедура досудового врегулювання була перейнята з Каліфорнії (США).  Зараз у провінції Саскачеван всі справи (крім тих, які розглядаються за спрощеною процедурою, прогнозованою тривалістю не більше одного дня) в обовязковому порядку спрямовуються на досудове врегулювання. Таким чином приблизно 85% спорів вирішується примиренням. Так, іноземним колегам вдалось вирішити низку проблем, які не чужі для судової системи України, як-от: накопичення нерозглянутих справ і тривалий час їх розгляду, зростаюча складність спорів. Учасники змогли отримати чимало переваг, наприклад, збільшення прозорості судового процесу, економія часу і коштів, творчий підхід до розробки варіантів врегулювання спору, зменшення кількості апеляційних оскаржень.

В Україні поки що новий механізм врегулювання спорів не набув значної популярності. Це пояснюється багатьма обєктивними чинниками. Обговоренню досвіду реалізації процедури досудового врегулювання спорів за участю судді в пілотних судах була присвячена друга частина семінару. Найбільш дискусійним це питання стало під час круглого столу 14 листопада за участю керівників місцевих та апеляційних судів міста Одеси. 

Свої напрацювання щодо впровадження процедури представили очільники чотирьох судів-учасників проекту. Голова Одеського окружного адміністративного суду  Олег Глуханчук запропонував поглянути на вигоди процедури не тільки для учасників процесу та адвокатів, а також на користь від її застосування для всієї судової системи України. 

Революція гідності, що відбулася в Україні, заклала підвалини глибоких реформ. Одними з головних вимог громадян були: покращення доступності та відкритості суду, люстрація та подолання корупції. На думку голови, судовій системі вкрай необхідний новий інститут, який допоможе ліквідувати ці три проблеми та зняти соціальну напругу. Ним може стати  досудове врегулювання спорів за участю судді. 

Вимога люстрації демонструє недовіру суспільства до інституту влади.  Ситуація, за якої громадськість самостійно вирішує свої протиріччя, шляхом взаємних поступок, виключає можливість прояву корупції. Зрозуміло, що досудове примирення не зможе стати єдиною панацеєю, втім у випадку масштабного поширення процедури значного покращення рівня довіри до судової влади можна досягти вже за 2-3 роки. Більше того, застосування механізму саме у адміністративному судочинстві сприятиме покращенню ставлення громадськості до інших гілок влади. 

Насамперед, люди будуть мати змогу безпосередньо спілкуватися та у спокійній атмосфері залагоджувати свої розбіжності, йдучи на взаємні поступки. У 2013 році Одеським окружним адміністративним судом було проведено зустріч з представниками місцевих субєктів владних повноважень, на якій всі висловились за впровадження процедури.

На суд покладаються дуже важкі завдання щодо вирішення спору справедливо. Втім, у переважній більшості випадків сторона, що «програла», залишається невдоволеною законно прийнятим рішенням, особливо якщо ця особа не професійний юрист. Коли ж сторони самі знаходять спільний знаменник, самі врегульовують спір, то відповідно вони більше задоволені остаточним рішення і роботою судді. Початкові критичні настрої, негативні очікування, штучно сформовані стереотипи,  з якими люди приходять до суду, вдається подолати лише за допомогою професійної поведінки судді в судовому засіданні.  Новий формат врегулювання спору за круглим столом допоможе з самого початку зняти ту емоційну напругу, яка передує звичному процесу, змінить ставлення сторін до суду та один до одного. Поширення сторонами інформації про досвід участі у примиренні серед колег, друзів та знайомих сприятиме покращенню ставлення громадян до судів та відновленню довіри до судової влади. 

Олег Васильович заявив, що готовий працювати у напрямку донесення до законодавця важливості цієї ініціативи та внесення необхідних змін до нормативно-правових актів. «Все починається з першої інстанції, тому необхідно з найнижчої ланки формувати конструктивні пропозиції змін, але найважливішим є те, щоб до них дослухались. Саме ми повинні стати авангардом реформ та позитивних перетворень заради майбутнього наших дітей та нашої країни. Тому завданням кожного з нас є долучитись до поширення цієї процедури серед судів і, безумовно, донести цю інформацію до наших парламентарів» - підсумував голова ООАС.

Голова Івано-Франківського окружного адміністративного суду Оксана Лучко розповіла, що процедура реалізовується в очолюваній нею установі з 2013 року. Обрано суддів, які проводять переговори та затверджено Положення про досудове врегулювання спорів. Як зазначила голова: «Перед нами великий шлях,  але маленькими кромками ми зможемо його осилити».

В Івано-Франківському міському суді процедура застосовується з травня 2013 року. До участі у ній залучені всі судді, що розглядають цивільні та адміністративні спори. Голова суду Тарас Антоняк звернув увагу присутніх на те, що процедура примирення є вкрай необхідною з огляду на непомірне навантаження на суддів. Натепер в Івано-Франківському міському суді воно складає близько 1400 справ на рік на суддю цивіліста. За його словами, процедура досудового врегулювання – це не обовязково укладення мирної угоди. Це досягнення будь-якого компромісу до та під час розгляду справи по суті. Таким чином, станом на 5 листопада цього року 598 справ розглянуто за допомогою конференцій з примирення. Найбільшу частку серед них складають справи, що стосуються шлюбно-сімейних відносин, далі справи за позовами банківських установ до фізичних осіб, трудові спори, спори про право власності та інше. Загалом досудове врегулювання спорів – це обовязковий компонент, необхідний для належної роботи судів загальної юрисдикції і хороший чинник для нових позитивних результатів. 

Хорошими досягненнями запровадження процедури поділився голова Малиновського районного суду міста Одеси Леонід Лічман. Примиренням у Малиновському суді займаються всі судді, які спеціалізуються на розгляді цивільних справ. За словами голови в середньому три з половиною відсотки цивільних справ за рік в суді закінчувались мирною угодою або заявою про залишення позову без розгляду. За сімнадцять місяців застосування процедури показник мирного урегулювання зріс до 11%. Промовець зауважив, що судді разом з правозахисниками мають запровадити традицію мирного врегулювання спорів, яка потім має перетворитись у правовий звичай та застосовуватися у всіх судах України. 

Оцінюючи думки міжнародних експертів, керівників судів та адвокатів, беззаперечним є твердження, що судова система України здатна і повинна запозичувати позитивний правовий досвід задля самовдосконалення і розвитку. По закінченню заходів усі учасники отримали сертифікати.