flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ООАС ділиться досвідом медіатора

07 липня 2017, 16:55

   У багатьох випадках, якщо люди можуть вирішити проблему шляхом обговорення і переговорів, вони досягнуть швидшого і кращого результату, ніж при протистоянні або судовому розгляді. Проте здебільшого їм цього не вдається зробити без допомоги третьої незалежної сторони. Сильні емоції, ворожість, тактика протистояння та нерівність соціального стану можуть стати перепонами на шляху до конструктивних переговорів. Саме тому, на теперішній час вже ні в кого не виникає сумнівів, що медіація є одним з найкращих інструментів вирішення спорів. 

    У світлі нової концепції запровадження в проектах нових процесуальних кодексів усіх юрисдикцій інституту врегулювання спору за участю судді та процедури медіації, судді та працівники сторін будуть долучені до участі у даному процесі. Аби добре виконувати роль судового медіатора, виникає нагальна потреба щодо проведення аналізу суті такої процедури та медіації в цілому.

   Саме тому, сьогодні в Одесі проходить інформаційно-практичний семінар на тему: «Суд і медіація: додаткове навантаження чи нові перспективи».

   Під час заходу судді, представники шкіл медіації, адвокати та експерти, у тому числі суддя, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва та заступник керівника апарату Надія Бойко, обговорять  процес імплементації альтернативних способів вирішення спорів у національне законодавство на прикладі США та перспективи впровадження медіації та інших примирювальних процедур у судове провадження.

   Крім того, учасники навчальної поїздки «Альтернативне вирішення спорів та суди в США», серед яких був й суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Ігор Завальнюк, поділяться  навичками медіатора у діяльності судді та перевагами й складнощами впровадження медіації.

  Захід організовано за підтримки Української академії медіації, Громадської спілки «Мережа правового розвитку», Громадської організації «Національна асоціація медіаторів України», Ради Одеської обласної групи медіації та Українського Центру Медіації.