flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неетичні висловлювання у бік суддів стали підставою дисциплінарної відповідальності адвоката

02 жовтня 2017, 16:18

   Днями Одеський окружний адміністративний суд підтвердив правомірність рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності у вигляді зупинення права на зайняття адвокатською діяльністю строком на три місяці. Таке рішення було прийнято у зв’язку із надходженням скарги суддів Апеляційного суду Одеської області. Судді розцінили дії адвоката як некоректні та такі, що мають ознаки втручання в діяльність суду та тиску на суддів, у зв’язку із чим просили Комісію вжити заходи реагування.

   Перевіркою було встановлено, що адвокат ображав суддів, висловлюючи звинувачення у повній некомпетентності, погрози звільненням їх з роботи та батальйоном «Азов» за прийняте рішення. Такі висловлювання в залі судового засідання з боку адвоката свідчать про явну неповагу до суддів та дискредитацію суду. Свідками цих тверджень стали як працівники суду, так і прокурор.

   Дослідивши доводи суддів, прокурора, секретаря судового засідання та самого адвоката, дисциплінарна комісія КДКА Одеської області дійшла висновку про порушення адвокатом ст.ст. 12, 43 Правил адвокатської етики, що є суттєвим та грубим порушенням, у зв’язку із чим до адвоката належить застосувати дисциплінарне стягнення. Вказане рішення адвокат оскаржив до Одеського окружного адміністративного суду.

   Оцінюючи аргументи сторін, суд зазначив, що дисциплінарною палатою КДКА Одеської області ретельно досліджено обставини події, вірно встановлено фактичні дані, надано об’єктивну оцінку поясненням всіх учасників інциденту та обрано справедливе і пропорційне дисциплінарне покарання.

   Суд підкреслив, що представляючи інтереси клієнта або виконуючи функцію захисника в суді, адвокат зобов'язаний дотримуватися вимог чинного процесуального законодавства, законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність, про судоустрій і статус суддів, іншого законодавства, що регламентує поведінку учасників судового процесу, не виявляти неповаги до суду (суддів), поводитись гідно і коректно; в ході судового розгляду справи адвокат не повинен порушувати порядок у судовому засіданні, припускатись сперечань з судом та висловлювань, що принижують честь і гідність суду або інших учасників процесу.

   Повний текст рішення доступний за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69096640