flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Удосконалення суддівського самоврядування - запорука дієвості суду

11 жовтня 2017, 18:16

   9 жовтня у Чернігові відбувся Регіональний судовий форум «Самоврядування суддів – гарантія незалежності».

   Участь у заході взяв суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Ігор Завальнюк.

   Даний форум було присвячено обговоренню проблематики судової реформи, підвищенню ефективності конституційних гарантій незалежності суду для забезпечення його дієвості, зокрема через вдосконалення суддівського самоврядування. Під час жвавого обговорення проблемних питань присутніми було вирішено звернутись до Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, делегатів З’їзду суддів України, Генерального прокурора з низкою пропозицій,які носії мантії виклали у Резолюції.

   Так, серед багатьох пунктів документу основне місце посідають вимоги до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка повинна спростити процедури проходження кваліфікаційної оцінки суддів, Вищої ради правосуддя - забезпечити дієвий контроль за діяльністю суддів, а підозри в скоєнні кримінальних злочинів суддям повинні вручати тільки Генпрокурор або його заступники.

   Крім того, правники впевнені, що Практична реалізація пропозицій, зазначених у Резолюції ефективно сприятиме створенню в Україні дієвої системи незалежного судочинства та буде відповідати кращим європейським зразкам.

   Захід проведено за ініціативи Асоціації розвиту суддівського самоврядування України та за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Проект «Нове правосуддя»