flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС обговорили важливі питання виплати пенсії за рішенням суду

30 червня 2021, 17:41

 

Сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді відбувся круглий стіл на тему «Проблемні питання виплати пенсій як наслідок виконання судових рішень. Компетенція Пенсійного фонду України та його головних управлінь при розгляді пенсійних справ».

«Звертаючись до суду, людина вважає, що отримане рішення на свою користь стане останньою зупинкою при відновленні її права. Однак на практиці ми стикаємось з інакшою ситуацією при розгляді саме пенсійних справ. У зв’язку з набранням чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1279 «Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги», починаючи з 01 квітня 2021 року, фінансування пенсій та інших виплат проводяться за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Гостро стоїть питання виконання рішень суду щодо виплати або перерахунку пенсій внаслідок відсутності відповідних бюджетних асигнувань», - зазначив голова ООАС Олег Глуханчук, відкриваючи захід.

Також Олег Васильович наголосив, що пенсійні справи слухаються по всій країні, однак лише Одеський окружний адміністративний суд першим залучає другим відповідачем Пенсійний фонд України задля забезпечення повного виконання рішення суду.

  До привітань  приєднався керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас та наголосив на важливості прийняття Законопроєкту № 5660, яким буде удосконалено процес примусового виконання рішень.

Суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Нінель Потоцька звернула увагу на проблематику відсутності окремої бюджетної програми на виконання Пенсійним фондом України рішень суду та зауважила: «Держава має зобов’язання перед особами, які отримали рішення суду, однак на сьогодні немає можливості їх виконати, тож існує необхідність звернутися до відповідних державних органів для законодавчого врегулювання цієї проблеми».

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Тетяна Яворська роз’яснила учасникам зміни в повноваженнях головних управлінь ПФУ та звернула увагу на централізоване фінансування відповідних заявок, які ними формуються.

В свою чергу заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко наголосила на необхідності пошуку додаткових джерел фінансування виплат пенсіонерам за рішеннями суду, адже якщо відбудуться виплати з поточного фінансування, це призведе до появи нової проблеми.  

Директор Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради Олена Китайська погодилась із позицією суддів ООАС про залучення по пенсійних справах Міністерства соціальної політики України та висловила думку щодо необхідності врегулювання порядку ведення реєстру черговості виконання рішень суду.

Юлія Коржова, начальник відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Одеській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, розкрила проблему наслідків невиконання рішень, а  також проблемні питання сплати за судові витрати.

Суддею – спікером ООАС Сергієм Стефановим висловлено пропозицію представникам ПФУ надати доступ суддям до пенсійних справ, що значно полегшить та пришвидшить розгляд спорів, зменшить навантаження на працівників ПФУ.  

Заступник начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в Одеській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Анатолій Буряченко наголосив, що проблема, яка сьогодні розглядається під час круглого столу, має не лише місцевий характер, а й міжнародний, про що свідчить наявність судових справ у Європейському суді. 

Захід відбувся в змішаному типі – хто був присутній он-лайн, а хто – офлайн, однак не важливо місце, а важливий результат засідання, якого, сподіваємось, буде досягнуто - належний захист порушених прав і свобод громадян.

Модерувала захід заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Оксана Вовченко.

За результатами обговорення учасники прийшли до спільної думки щодо необхідності відновлення дії реєстру обліку рішень суду у реєстрі рішень, виконання яких здійснюється за окремою бюджетною програмою, який  діяв відповідно до постанови Правління Пенсійного фонду України, однак втратив чинність 23 квітня 2021 року.

Також існує нагальна потреба у прийнятті постанови, яка б регулювала порядок погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішенням суду, адже Постанова КМУ від 22 серпня 2018 року № 649 втратила чинність за рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду.

Окремо дякуємо Проєкту ЄС «Pravo-Justice» за підтримку у проведенні безперешкодного онлайн-транслювання, яке можна переглянути за посиланням https://bit.ly/3hoyTfE .

Захід організовано в рамках проведення Днів адміністративної юстиції України.