flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС відбувся брифінг стосовно резонансних судових справ

26 вересня 2019, 18:24

Днями у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду відбувся брифінг за участю судді-спікера Завальнюка І. В. стосовно резонансних судових справ.

Так, нещодавно судом розглянуто гучну справу про неналежне утримання вихованців Одеського державного цирку. Минулого літа Державна екологічна інспекція в Одеській області, яка виявила грубі порушення в утриманні диких тварин працівниками цирку, подала позов про заборону роботи установи в цілому, але потім змінила свою позицію і звернулась до суду з проханням зобов'язати цирк зупинити надання послуг з утримання, використання та розміщення диких тварин до повного усунення виявлених порушень.

Як зазначив під час брифінгу суддя-спікер Ігор Завальнюк, в Україні на законодавчому рівні є перелік вимог до умов, в яких повинні утримуватися тварини не лише в цирку, але й в будь-якій неволі.

«Варто зазначити, що суд не зупиняв роботу цирку, а зобов'язав його припинити утримання тварин в неналежних умовах. Рішення прийнято 17 вересня цього року, протягом 5 днів виготовлено його повний текст і у відповідача (цирку) є місяць на його оскарження. Таким чином, дане рішення поки що не набрало законної сили. Якщо апеляційної скарги не буде, що малоймовірно, то з 23 жовтня рішення вступить в силу і цирк не зможе використовувати тварин до приведення належних умов утримання. Але доки справу не перегляне апеляційний суд в разі оскарження, цирк буде мати можливість і надалі використовувати тварин у виступах», - додав суддя Ігор Завальнюк.

Також під час брифінгу акцентовано увагу на справах за позовами Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до об’єднань співвласників багатоквартирних будинків щодо порушення пожежної безпеки, що стосується місць загального користування (паркінги, ліфтові шахти, інші місця).

В обласному управлінні ДСНС активно борються з порушеннями правил пожежної безпеки в багатоповерхових будинках. На цьому в ході брифінгу наголосив суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Ігор Завальнюк. Він зазначив, що наданий час на розгляді у суді перебуває понад десяток подібних справ.

 «Якщо під час перевірок виявлено порушення правил пожежної безпеки, ДСНС видає ОСББ припис, відповідно до якого вони повинні виправити всі порушення в певний термін. Якщо розпорядження не виконується, то співробітники служби звертаються до суду», - підкреслив суддя.

Також він додав, що в більшості із розглянутих судом справ фігурують новобудови. Найчастіше представники ОСББ заперечують проти задоволення позову, обґрунтовуючи тим, що порушення правил пожежної безпеки допущено забудовниками. Однак виконувати припис має ОСББ, адже приміщення перебувають на їхньому балансі, саме ОСББ несе відповідальність за належне утримання приміщень загального користування, в тому числі й дотримання норм протипожежної безпеки. При цьому варто пам’ятати, що життя та здоров’я людей є найвищою соціальною цінністю держави!

Слід зауважити, що суд завжди намагається дати сторонам час для мирного вирішення спору. Як приклад, можна навести ситуації, коли в будинку наявні незначні порушення, які можливо усунути в розумні строки за умови, що сторони на цьому наполягають. У разі прийняття рішення про примирення провадження у справі зупиняється.

У випадку усунення порушень між сторонами укладається мирова угода, яка затверджується ухвалою суду, а провадження у справі підлягає закриттю.