flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення щодо акцій протесту біля Одеського окружного адміністративного суду

12 жовтня 2017, 11:54

11 жовтня 2017 року під стінами Одеського окружного адміністративного суду відбулась несанкціонована акція протесту, в якій взяли участь близько 20 громадян похилого віку та невідомі особи, що представлялися активістами патріотичних організацій міста.

Учасники акції вимагали від суддів добровільно піти у відставку,  безпідставно звинувачуючи їх у корумпованості та винесенні нібито незаконних рішень на користь «громадянина Альперіна» та «фіктивних фірм» щодо зниження митних платежів.

Голова суду провів зустріч з активістами, під час якої останні зачитали звернення. Зі змісту документу вбачається відсутність правової обізнаності у громадян щодо порядку здійснення судочинства або ж їх свідоме введення в оману організаторами акції. Так звернення не містить жодних посилань на будь-які факти чи докази, що підтверджують неправомірність дій суддів під час винесення рішень.

Довідково зазначаємо, що в Україні існує законний механізм притягнення суддів до відповідальності у випадку винесення неправосудних рішень, а також органи, уповноважені вирішувати це питання.

Зважаючи на незаконний характер акції, а також її можливий негативний вплив на авторитет судової влади, з метою запобігання поширенню неправдивої інформації, що може ввести в оману громадськість, звертаємо увагу на наступне.

У 2017 році до Одеського окружного адміністративного суду надійшло 154 позови за участю Київської митниці ДФС. Звертаємо Вашу увагу,що серед них не було жодної справи, учасником якої є громадянин Альперін або фірми щодо яких він є засновником.

Всі справи розподіляються між суддями автоматизованою системою документообігу суду, в порядку передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України (ст.151). Таким чином, голова суду позбавлений можливості впливати на визначення складу суду щодо розгляду справи. Випадків втручання в систему авторозподілу компетентними органами не встановлено.

         Згідно з Конституцією та законами України,  суди вирішують передані їм справи неупереджено на основі поданих сторонами обвинувачення та захисту доказів. Перегляд судових рішень можливий лише у передбачений процесуальним законом спосіб. Таким чином, огульні та непідтверджені звинувачення суддів, а також проведення масових акцій є нічим іншим як спробою тиску на суд і втручанням у його діяльність.

         Нагадаємо, відповідно до статті 126 Конституції України вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється і тягне за собою юридичну відповідальність.

         Ми переконані, що свобода вираження думок є однією з основних підвалин існування демократичного суспільства, однією з основних умов його розвитку та самореалізації кожної особистості, проте така свобода не повинна використовуватися з метою руйнування авторитету та неупередженості правосуддя.

         Звертаємо увагу громадськості на неприпустимість поширення необґрунтованих наклепів, оскільки голослівні звинувачення  не тільки руйнують репутацію судді чи суду, а й підривають суспільну довіру до судової системи країни загалом.