flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ООАС Нінель Потоцька: «Ще з давніх часів людство закликало до гуманного ставлення до тварин»

10 грудня 2019, 09:40

   Днями в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду відбувся традиційний щомісячний брифінг за участю судді-спікера Нінель Потоцької.

   Як відомо, в Кабінеті Міністрів України планують затвердити державну програму з планомірного усунення тварин від участі в циркових виставах. Про це в ході брифінгу розповіла Нінель Володимирівна.

   Нагадаємо, Державна екологічна інспекція, яка минулого літа виявила грубі порушення в утриманні тварин працівниками цирку, подала позов про заборону роботи установи в цілому, але пізніше змінила свою позицію і попросила суд зобов'язати цирк призупинити надання послуг з утримання, використання і розміщення диких тварин до повного усунення виявлених порушень.
    «З історії, ще за часів Будди і Мухаммеда кращі представники людства закликали до гуманного ставлення до тварин. Спочатку під цим розуміли не тільки заборону на жорстокість, але прояв жалості і співчуття. Зауважу, що суд виніс рішення саме напередодні всесвітнього Дня тварин (4 жовтня) - 17 вересня», - зазначила Нінель Потоцька. Апеляційна скарга не подавалася, рішення вступило в законну силу і відповідно видано виконавчий лист.

     «Дехто думає, що винесене рішення означає тотальну заборону використання тварин у цирку. Однак суд не може цього заборонити, ми лише вправі застосовувати заходи відповідно до закону, зокрема у вигляді припинення надання послуг по утриманню, використанню і розміщенню диких тварин до повного усунення встановлених Державною екологічною інспекцією правопорушень», - підкреслила суддя-спікер.

   Також Нінель Потоцька додала, що за результатами прийнятого в Одесі рішення в Кабінеті Міністрів України відбулася нарада. Міністр культури зазначив, що є необхідність у затвердженні державної програми з планомірного усунення тварин від участі в циркових виставах.

   «Планується виконання ряду продуманих дій, адже звірів, які зараз перебувають в цирках, неможливо просто випустити в дику природу. Можливо, їх будуть розміщувати в зоопарках, може, в інших закладах, де є всі необхідні природні умови», - резюмувала суддя-спікер.

 

Джерело інформації