flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як отримати копію судового рішення?

11 червня 2018, 18:02

Шановні сторони адміністративного процесу, їх представники, громадяни!

 Нагадуємо Вам, що порядок отримання сторонами процесу копій судових рішень регламентується Кодексом адміністративного судочинства України, Законами України «Про доступ до судових рішень», «Про судоустрій і статус суддів».

Звертаємо Вашу увагу! 

Отримання  інформації із відправлення правосуддя, а також видача копій судових рішень, здійснюється виключно  відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України, Законів  України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про доступ до судових рішень», і  не є предметом регулювання Законом України «Про доступ до публічної  інформації». Відповідно до ч.1 ст.1 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація - це відображена та задокументована  будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або  створена в процесі виконання суб'єктами  владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або  яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників  публічної інформації, визначених цим законом. Розгляд  суддями справ  не відноситься до владних управлінських функцій, внаслідок чого суди не є  розпорядниками інформації при здійсненні судочинства в розумінні частини першої  статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Згідно статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України особи,  які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, не можуть бути обмежені у праві на отримання в адміністративному суді як усної, так і письмової інформації щодо результатів розгляду справи.

Тому просимо Вас для отримання інформації по адміністративних справах не зловживати формою електронного запиту на отримання публічної інформації, а використовувати процесуальний порядок отримання інформації (в тому числі копій судових рішень), наведений нижче.

Закон України «Про доступ до судових рішень» гарантує кожному право  на  доступ до судових рішень у порядку, визначеному  цим  Законом. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону це  право   забезпечується   офіційним оприлюдненням  судових  рішень  на  офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому цим Законом. Для  доступу  до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує  ведення  Єдиного державного реєстру судових рішень. Для  реалізації права доступу до судових рішень,  внесених до Реєстру,  користувачу надаються можливості  пошуку,  перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

Відповідно до ст. 9 Закону особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її  прав,  свобод,  інтересів  чи обов'язків,   може  звернутися  до  апарату  відповідного  суду з письмовою заявою 28,5Кб про: надання можливості ознайомитися із судовим рішенням; надання можливості  виготовити  в  приміщенні  суду  копії судового рішення за допомогою власних технічних засобів; виготовлення копії судового рішення.  

ВАЖЛИВО! У заяві особа повинна обґрунтувати,  чому вона вважає,  що судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів
чи обов'язків. Якщо ж в результаті розгляду заяви буде виявлено, що судове рішення безпосередньо не стосується  прав,  свобод, інтересів чи обов'язків цієї особи, такій особі у наданні доступу до судового рішення буде правомірно відмовлено відповідно до пп. 3 п. 7 ст. 9 Закону.

 Після реєстрації така заява розглядається відповідальною службовою  особою апарату  суду  невідкладно,  а  якщо  вона  потребує   додаткового вивчення, - протягом трьох робочих днів. Копія   судового   рішення,   виготовлена  апаратом  суду, засвідчується відповідальною  службовою  особою  апарату  суду  та печаткою суду із зазначенням дати. За  виготовлення  копії  судового  рішення  справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом.  Що ж до осіб, які беруть(брали) участь у справі, то їм забезпечується доступ до судових рішень у справі в порядку, встановленому процесуальним законом. Так, порядок отримання судового рішення по адміністративній справі визначається статтею 167 Кодексу адміністративного судочинства України.

   Відповідно до ч. 2 ст. 167 КАС України, на вимогу особи,  яка бере участь у  справі,  а  так  само особи,  яка  не  брала участі у справі,  але щодо якої суд вирішив питання про її права,  свободи,  інтереси чи обов'язки,  суд у цей самий  день видає копію постанови (або її вступної та резолютивної частин) чи ухвали суду. У разі проголошення в судовому  засіданні лише вступної та резолютивної частин постанови суд повідомляє час, коли особи,  які беруть участь у  справі,  можуть  одержати  копію постанови  в повному обсязі.  Суд складає повний текст постанови у строк, передбачений частиною третьою статті 160 цього Кодексу.Зверніть увагу! Якщо Ви були присутні у судовомузасіданні, в якому винесено судове рішення (постанову або ухвалу), то для отримання копії такого рішення у той самий день достатньо усної заяви. Якщо ж судом винесено скорочений текст постанови (тобто лише вступна та резолютивна частини), то для отримання копії такої постанови необхідно подати до канцелярії суду письмову заяву.Частиною 3 ст. 167 КАС України визначено, що особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копія судового рішення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом трьох днів з дня його ухвалення чи складення у повному обсязі або у разі їх звернення вручаються під розписку безпосередньо в суді. Якщо копія рішення надіслана представникові, то вважається, що вона надіслана й особі, яку він представляє.У разі, якщо Ви не отримали копію судового рішення (підтвердженням цього є поштове повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою «Не вручено»), Ви можете надіслати до суду заяву про видачу копії рішення з проханням направити копію рішення на Вашу адресу. Якщо ж Ви отримали копію даного рішення (про що свідчитиме відмітка «вручено» у поштовому повідомленні про вручення поштового відправлення), Ви маєте право на повторне отримання копії судового рішення в такому самому порядку (за умови сплати судового збору). Крім того, Ви маєте змогу скористатися послугою «Електронний суд».