flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники ООАС діляться враженнями про роботу в суді

13 липня 2018, 11:10

  Нещодавно Одеський окружний адміністративний суд відзначив  11-річчя від дня свого заснування. За цей час суд пройшов довгий шлях трансформації, починаючи від ремонту будівель і закінчуючи розвитком співробітників ООАС і служителів Феміди. Журналісти зустрілися з помічником судді Одеського окружного адміністративного суду Світланою Деркач, яка працює в ООАС з дня заснування, і розпитали її про те, як змінився сам суд і робота його апарату за цей час.


  - Розкажіть, як ви потрапили до Одеського окружного адміністративного суду  і чому обрали роботу саме тут?


  - Не можна сказати, що я вибирала. Просто після закінчення вищого навчального закладу мені запропонували пройти співбесіду в ООАС, я погодилася і так тут і опинилася. Співбесіда проходила з головою суду Олегом Глуханчуком і його заступником. Але тоді це все було зовсім інакше. Якщо зараз людина, яка претендує на ту чи іншу вакансію в суді, проходить тестування, конкурс, їй ставлять запитання, що стосуються знань законодавства, тоді нас питали зовсім про інше. Задавали питання, чи готові ви працювати на мінімальну зарплату, в не найкращих умовах праці і чи є у вас реальне бажання щось змінити в нашій країні. Адже на  початку дійсно було непросто, у нас не було окремих кабінетів, сиділи приблизно 20 працівників в одному приміщенні, заробітна плата була низькою, але головне - у нас був дружний колектив і бажання щось змінювати.

 - Що змінилося за 10 років?

 

 - Дуже багато. Завдяки зусиллям керівництва та апарату нашого суду умови роботи, стан наших кабінетів і будівлі в цілому стають все краще і краще з кожним роком. Також поступово зростає заробітна плата. І, мабуть, найголовніше - за ці роки змінилася не тільки судова система країни, наш суд, а й самі співробітники. Ми пройшли шлях від молодих людей, які тільки закінчили внз, до дорослих, професійно підготовлених фахівців, які ясно усвідомлюють, чому обрали цю професію і навіщо тут працюють. Адже в глобальному сенсі ідея створення адміністративних судів дуже благородна і корисна - це захист фізичних і юридичних осіб від протиправних дій органів державної влади. Тому, насамперед, ми всі тут працюємо заради справедливості.

  - У вас нелегка праця і дуже часто невдячна, адже судову систему в нашій країні не сварить тільки ледачий. Ніколи не хотілося змінити рід діяльності?

 - Ні, піти ніколи не хотілося. Мені подобається, що ми не стоїмо на місці і постійно розвиваємося. Причому розвивається не тільки судова система країни і суди, а й наші громадяни. Вони стали більш юридично підкованими і грамотними, знають, як краще звернутися, як правильно обгрунтувати свої позовні вимоги, і це приємно, що ми ростемо і розвиваємося всі разом. Зараз люди, які приходять до нас чудово знають, хто такі судді, помічники суддів, працівники апарату, співробітники канцелярії і т.д.


 - Чого б ви побажали своєму суду і всій системі в цілому?

 - Що стосується судової системи, то хотілося б побажати, щоб у нас нарешті припинилася плинність  кадрів і, щоб люди отримували гідні зарплати за свою працю. А якщо говорити про Одеський окружний адміністративний суд, то хочеться, щоб ми продовжували розвиватися, як мінімум, такими ж темпами, як останні 10 років. Щоб всі співробітники отримували задоволення від своєї роботи, і ми всі дружно рухалися вперед.

Джерело інформації