flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС відбулася 2-денна зустріч суддів та експертів з виборів з усієї України.

23 липня 2018, 12:41

   Протягом двох днів, 19 та 20 липня 2018 року, в Одеському окружному адміністративному суді представники судової влади, експерти з виборів та провідні науковці обговорювали та вирішували проблемні питання, які виникають під час розгляду судами спорів, пов’язаних з виборчим процесом та процесом референдуму.  

   Від Одеського окружного адміністративного суду участь у заході взяли голова суду Олег Глуханчук, судді Олена Соколенко, Оксана Вовченко, Катерина Танцюра, Любов Токмілова та Ганна Самойлюк у якості судді-тренера.

  Голова суду Олег Глуханчук привітав присутніх і наголосив на важливості обраної тематики заходу, оскільки вибори є однією з найдавніших форм прямого народовладдя, відомих ще з часів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму.

   За словами Олега Глуханчука, держава повинна гарантувати прозорість і чистоту виборчого процесу, в тому числі і можливість відновлення своїх прав у судовому порядку.

  - В Україні дуже поширена практика проходження майже всіх етапів виборчого процесу через оскарження тих чи інших дій в судовому порядку, починаючи з формування виборчих комісій та реєстрації кандидатів, і закінчуючи остаточним закріпленням результатів виборів, - розповів глава ООАС.

   Він додав, що розглядаючи виборчі спори, суддя повинен бути впевнений у своїй незалежності від інших гілок влади, а також в незмінності законодавства і стабільності судової практики.- Спілкування представників судової влади з експертами в рамках тренінгу, обговорення особливостей провадження у справах про порушення виборчих прав, огляд проблемних питань проекту Виборчого кодексу України є надзвичайно актуальним і своєчасним, - заявив Олег Глуханчук. 

   Керівник групи розробників, заступник директора тестологічного центру Національної школи суддів України Михайло Цуркан зазначив, що Національна школа суддів України, яка власне займається розробкою програм для підготовки служителів Феміди, зараз знаходиться в своєрідному творчому пошуці.

  - Ми вивчаємо впровадження нових програм і нових методів навчання. За сприяння наших партнерів з Венеціанської комісії і Ради Європи, ми працюємо над програмою, що стосується виборчого процесу, яка буде викладатися суддям. Поки що це одноденна програма, в яку ми хочемо вмістити всю найважливішу, корисну і необхідну інформацію, - розповів Михайло Цуркан.

   20 липня в рамках зустрічі відбулися Регіональні публічні обговорення проекту Виборчого кодексу України, під час яких учасники круглого столу обговорили питання оскарження порушень виборчого законодавства, відображені в проекті Виборчого кодексу України та поправках, зареєстрованих до його розгляду у Верховній Раді у другому читанні.

   Президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський повідомив, що в першу чергу необхідно чітко розуміти і позначати, що є виборчим процесом.

  - Німецькі експерти стверджують, що виборчий процес є найбільш масовим юридичним процесом, який відомий праву. Так як в нього втягується дуже багато учасників правовідносин і сторін. Ще одна складність в тому, що виборчий процес є також політичним, - пояснив Юрій Ключковський. - Тому легальність всього виборчого процесу є дуже важливим фактором. І не варто забувати, що виборчий процес стосується не тільки реалізації виборчого права, а й багатьох інших речей - це форма визначення суспільством - хто буде представляти владу і керувати державою або населеним пунктом, - зазначив президент Інституту виборчого права.

    Він пояснив, що у зв'язку з цим будь-яке порушення порядку легального проведення виборів може бути порушенням виборчого законодавства. Далі він вказав, хто може оскаржувати результати виборів, в яких випадках, що для цього потрібно і дав ще багато практичних порад суддям, які з'їхалися до Одеського окружного адміністративного суду з усієї України. Експерт також відповів на всі їхні запитання і роз'яснив спірні моменти.

   В результати сторони відзначили, що тренінг пройшов дуже плідно і висловили бажання зробити подібні заходи регулярними. 

   Детальна інформація про заходи за посиланням