flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС відбулася акція "Я маю право"

10 серпня 2018, 12:51

   В рамках Одеського окружного адміністративного суду відбулася акція «Я маю право», яку з початку року проводить Міністерство юстиції України в різних містах країни.

   Суть загальнонаціонального правопрофесійного проекту - надати українцям вичерпну інформацію про те, як реалізувати своє право на виконання цього чи іншого судового рішення. Спеціалісти органів юстиції та системи безкоштовної юридичної допомоги пояснюють людям, хто такий судовий заступник, які кроки зробити для виконання судового рішення, які дані повинні містити виконавчий документ і як отримати присуджені кошти. Речь ідет про відшкодування збитків, захист своїх прав при оформленні субсидій, боротьбу з домашнім насильством, збір заборгованості та інш. Крім того, співробітники юстиції роз'яснюють громадянам, що і як потрібно робити, вони також контролюють ефективність роботи даного проекту. Так, в ООАС протягом дня можна було не тільки отримати консультацію або буклет з роз'ясненням цікавих вас питань, але і заповнити анкету, яка повинна показувати результативність функціонування безоплатної юридичної допомоги.

   Як розповів керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Надія Бойко, подібні заходи дуже важливі і необхідні для підвищення правової грамотності населення.

- Наш суд і його керівник Олег Глуханчук завжди підтримує подібні заходи, і не тільки з радістю надає приміщення для організації різноманітних форумів, семінарів та лекцій для журналістів, громадськості, юристів та інших спеціалістів, але сам є ініціатором їх проведення, - розповіла Надія Бойко.

   Що стосується проекту «Я маю право», то, за її словами, це корисна ініціатива. Річ у тому, що відповідно до Правил поведінки працівника суду, суди не мають права надавати громадянам юридичні консультації. Працівники судового закладу можуть надавати інформацію про стандартні судові процедури або допомогти в оформленні скарги.

- Ми можемо пояснити людям, як заповнювати і подавати ті чи інші документи, але консультувати їх по юридичним питанням, ми не маємо права, а громадяни часто в цьому потребуються, тому ми пропонуємо їм звернутися в центри по наданню юридичної допомоги, де їм дають повні роз'яснення по будь-якому цікавому питанню, - повідомив керівник суду. - Дуже добре, що юстиція контролює, як працює проект, щоб вдосконалити його в майбутньому.

Джерело інформації