flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський окружний адміністративний суд заборонив проведення мирних зібрань на Думській площі

03 квітня 2014, 22:01

Сьогодні, 03 квітня 2014 року Одеський окружний адміністративний суд у відкритому судовому засіданні розглянув адміністративну справу за позовом виконавчого комітету Одеської міської ради до Одеської обласної організації Політичної партії “УДАР” (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Громадського руху “Ми Словяни”, Громадського об’єднання “Куликове поле, Громадського об’єднання “Національно-патріотичний рух” та п’ятьох представників громадськості міста Одеси про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

Позивач звернувся до суду з проханням:

- обмежити відповідачів в реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони 04 квітня 2014 року проведення зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та інших мирних зібрань на Думській площі у м. Одесі;

- заборонити відповідачам 04 квітня 2014 року встановлювати намети, будь-які інші споруди, в тому числі збірно-розбірні, встановлювати та/або використовувати звуковідтворювальну апаратуру, автомобілі, інші транспортні засоби, в тому числі причепи та напівпричепи та інше обладнання на Думській площі у м. Одесі.

Відповідачі до суду не з’явилися.

            Підставою для звернення до суду стали повідомлення згаданих політичних сил, які надійшли до виконавчого комітету Одеської міської ради, про планування проведення акцій 04 квітня 2014 року за адресою Думська площа 1 у місті Одесі. Як зазначив позивач, вказані політичні сили є різнополярними, що свідчить про підвищення загрози виникнення сутичок між активістами, які дотримуються різних політичних поглядів. При цьому проведення таких акцій антагоністичної спрямованості загрожує громадському порядку у місті, може призвести до ескалації соціального конфлікту з огляду на політичну ситуацію у державі, а також до тяжких наслідків, в тому числі до завдання шкоди життю та здоров’ю громадян, заподіянню значної матеріальної шкоди територіальній громаді міста тощо.

У відповідності до ч. 5 ст. 182 КАС України суд задовольняє вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій чи інших зібрань може створити реальну небезпеку заворушень чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей.

Враховуючи наведене, суд постановив адміністративний позов виконавчого комітету Одеської міської ради – задовольнити повністю.

Обмежити Одеську обласну організацію Політичної партії “УДАР” (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Громадський рух “Ми Словяни”, Громадське об’єднання, Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Громадське об’єднання “Національно-патріотичний рух” в реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони 4 квітня 2014 року проведення зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та інших мирних зібрань на Думській площі у м. Одесі.