flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У сімдесяту річницю з Дня визволення Одеси від нацистсько-фашистських загарбників заборонено проведення мирних зібрань

10 квітня 2014, 01:15

10 квітня 2014 року Одеський окружний адміністративний судом оголошено  рішення по справі про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання Одеській міській організації “Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Одеській обласній організації Політичної партії “УДАР” (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Громадській організації “Колокол”, Одеському міському союзу ветеранів Афганістану, Благодійній організації “Благодійний фонд “Аратта-Козацтво-Сьогодення”.

З відповідним позовом 09 квітня 2014 року звернувся представник Виконавчого комітету Одеської міської ради, в якому просив суд заборонити вказаним організаціям проведення 10 квітня 2014 року зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та інших мирних зібрань; встановлювати намети, будь-які інші споруди, використовувати звуковідтворювальну апаратуру, та транспортні засоби.                            

Мотивуючи своє прохання, позивач звертав увагу на те, що заплановані заходи будуть проведені політичними силами, які є різнополярними, що може призвести до зіткнень між ними, як це відбулось 30.03.2014 року. При цьому, проведення таких акцій антагоністичної спрямованості загрожує громадському порядку у місті, може призвести до ескалації соціального конфлікту з огляду на політичну ситуацію в державі, а також до тяжких наслідків, в тому числі до завдання шкоди життю та здоров’ю громадян, заподіянню значної майнової шкоди територіальній громаді міста, окремим громадянам, юридичним особам.

Беручи до уваги поточну ситуацію, з метою забезпечення правопорядку, запобігання вчиненню злочинів, правопорушень, що становлять загрозу інтересам національної і громадської безпеки, для охорони здоров'я населення, захисту прав і свобод мешканців м. Одеси, забезпечення нормального функціонування підприємств та установ у центрі міста Одеси, суд постановив: позов Виконавчого комітету Одеської міської ради задовольнити частково. Обмежити міську організацію “Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Одеську обласну організацію Політичної партії “УДАР” (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Громадську організацію “Колокол”, Благодійну організацію “Благодійний фонд “Аратта-Козацтво-Сьогодення” в реалізації права на мирні зібрання, шляхом заборони 10 квітня 2014 року проведення масових заходів у м. Одеса.

Крім того при винесенні рішення судом враховувалося дотримання строків сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення заходів. (Так, судом відмовлено у задоволені позову в частині, що стосується проведення заходів Одеським міським союзом ветеранів Афганістану).

Встановлені судовим рішенням обмеження жодним чином не позбавляють відповідачів права на мирні зібрання, без зброї проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, передбачене ст. 39 Конституції України, та встановлюються судом в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Оскільки в усіх повідомленнях щодо проведення мирних заходів зазначено на меті – святкування 70-ї річниці визволення м. Одеси від німецько-фашистських загарбників, то учасники запланованих акцій задля реалізації свого конституційного права мають можливість взяти участь в запланованих органами місцевого самоврядування загальноміських заходах протягом 10.04.2014 року.

Довідково: 10-го квітня в Одесі відзначатимуть 70 річницю з Дня звільнення міста від німецько-фашистських загарбників. Ця дата є дуже важливою для одеситів. Кожне святкування супроводжується гучними загальноміськими заходами. Зокрема  планується урочистий стилізований похід військових та раритетної воєнної техніки за участю ветеранів.

Переглянути план заходів можна тут: http://www.odessa.ua/ru/announce/58418/

З історії: звільнили Одесу в 1944 році війська 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії Родіона Малиновського за підтримки Чорноморського флоту під командуванням адмірала Октябрського. За подвиг одеситів в роки війни, Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 «за видатні заслуги перед Батьківщиною, мужність і героїзм, виявлені трудящими міста в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками», Одеса була нагороджена медаллю «Золота Зірка», що було підтвердженням почесного звання «Місто-герой». З часів існування СРСР таке звання було надано 12 містам і одній фортеці.