flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В день трауру заборонено проведення мирних зібрань

12 квітня 2014, 22:44

12 квітня 2014 року Одеським окружним адміністративним судом розглянуто позов Виконавчого комітету Одеської міської ради до Православної громадськості м. Одеси, Німецької Івангелічно – Лютеранської церкви, громадської організації “Колокол”,  Одеської обласної організації Політичної  партії “Удар” (Український  Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Громадської організації “Молодіжне Єдинство” про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

Зокрема позивач просив суд заборонити вказаним організаціям проведення 13 квітня 2014 року зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та інших мирних зібрань; встановлювати намети, будь-які інші споруди, використовувати звуковідтворювальну апаратуру, та транспортні засоби.         

Відповідачі, сповіщені належним чином, в судове засідання не прибули.

Як пояснив представник позивача, з огляду на нестабільну політичну ситуацію в державі, а особливо у її південно-східному регіоні, є підстави вважати, що під час пішого ходу центральними вулицями міста не виключаються силові дії, направлені на захоплення, блокування роботи та інші антигромадські прояви по відношенню до органів місцевого самоврядування,  їх співробітників та прихильників полярних політизованих структур.

Необхідно особливо взяти до уваги, що вказані політичні сили сповідуть протилежні погляди, а також те, що на такі заходи приходять громадяни, які вчиняють провокації, що може призвести до зіткнень між ними.

Все вищенаведене говорить про підвищення загрози виникнення сутичок між активістами різних політичних поглядів.

При цьому, проведення таких акцій антагоністичної спрямованості загрожує громадському порядку у місті, може призвести до ескалації соціального конфлікту з огляду на політичну ситуацію в державі, а також до тяжких наслідків, в тому числі до завдання шкоди життю та здоров'ю громадян, заподіянню значної майнової шкоди територіальній громаді міста, окремим громадянам, юридичним особам.

Крім того, відповідно до розпорядження в.о. міського голови, у зв'язку зі смертю видатного одесита і людини - легенди Літвака Бориса Давидовича 13 квітня в Одесі оголошено днем трауру. На період церемонії прощання з 10 до 12 ранку співробітниками ДАІ буде обмежено рух транспорту.

         Також, 11 квітня 2014 року на 77 – му році життя помер клірик Одеської єпархії, настоятель храму на честь  Казанської ікони Божої Матері протоієрей Григорій Каюн.

         Зважаючи на зазначені сумні події у місті прогнозовано участь значної кількості осіб у прощальних церемоніях.

З урахуванням викладеного, суд дійшов до висновку про необхідність захисту національних інтересів українського народу, які включають у себе і духовні цінності та постановив: заборонити Одеській обласній організації Політична партія “УДАР” (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Громадській організації “Колокол”, Представникам православної громади м. Одеси, Німецькій Івангелічно-Лютеранською церкві представник Пастор Андрій Гамбург, Громадській організації “Молодіжне Єдинство” проведення зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та інших мирних зібрань 13 квітня 2014 року у місті Одеса.