flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч з ректором Національної школи суддів України

05 червня 2014, 20:24

 

05 червня 2014 року в Одеському окружному адміністративному суді відбулася робоча зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Васильовича  Оніщука та начальника відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів НШСУ Балаклицького Івана Ілліча із суддями Одеського окружного адміністративного суду. Микола Васильович Оніщук  розповів про стан справ у судовій системі України, перспективи її розвитку з огляду на сучасні суспільно-політичні процеси та про діяльність Національної школи суддів України.

За його словами, в Парламенті йде процес підготовки змін до Конституції. В рамках цього процесу висуваються різноманітні пропозиції щодо реформування судової системи. Запропоновані новели в цілому мають підтримку як з боку численних експертів різноманітних організацій, установ та аналітичних центрів, так і експертів Європейського Союзу та Ради Європи.

Водночас великого поширення набула думка про те, що адміністративна юстиція має стати самостійною і паритетною до загальних судів окремою юстицією. Доповідач підкреслив, що створення адміністративних судів було важливою складовою розвитку правової системи України та запровадження принципу верховенства права. Адже тільки адміністративна юстиція може забезпечити захист конституційних прав громадян у публічно-правових спорах. 

Як зауважив Микола Оніщук, у сфері правосуддя йдуть два паралельні процеси. Один повязаний з вдосконаленням конституційних засад правосуддя, інший передбачає вдосконалення поточного законодавства, що стосується судової влади. Новий проект Закону України  «Про судоустрій та статус суддів» передбачає низку змін. Серед них припинення існування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у своєму теперішньому вигляді. Натомість буде створено декілька комісій, які працюватимуть на громадських засадах з терміном роботи 1-2 роки. Окремо буде кваліфікаційна комісія, дисциплінарна, комісія з попереднього розгляду дисциплінарних скарг, комісія судової етики.

Крім того високий гість розповів, що пропонується змінити порядок призначення суддів. Так призначення судді вперше і безстроково здійснюватиме Верховна Рада України. А Рада суддів України на конкурсних засадах буде визначати суд, в якому суддя буде  працювати.

 

Також Ректор звернув увагу на особливості діяльності Національної школи суддів України та перспективи вдосконалення процесів підвищення кваліфікації кандидатів на посаду судді, суддів, працівників апарату суду.  Він зауважив, що це єдиний науково-дослідний заклад, який існує у судовій системі. Школа здійснює спеціальну підготовку кандидатів на посади суддів. Тому стати суддею, не ставши слухачем Школи суддів неможливо. Також планується збільшення тривалості підготовки претендентів на посаду судді з шести місяців до одного року та  створення реєстру суддів, які пройшли підготовку чи  підвищення кваліфікації у НШСУ.

Наостанок Микола Оніщук висловив сподівання щодо подальшої плідної співпраці між Національною школою суддів України та Одеським окружним адміністративним судом в напрямку  утвердження верховенства права в Україні.

Зустріч справила приємне враження на присутніх суддів та працівників апарату. Україна перебуває на шляху великих суспільно-політичних перетворень. Вагоме значення у цьому процесі належить судовій реформі. Подібні заходи мають велику цінність, оскільки дають змогу суддям ознайомитись з конституційними і законодавчими процесами в державі, обговорити основні напрямки реформи, що нині триває у судовій сфері та долучитися до спільного пошуку шляхів вдосконалення правосуддя.