flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Docendo discimus — навчаючи вчимося

16 червня 2014, 16:07

13 червня 2014 року в Одеському окружному адміністративному суді відбулися чергові навчання для помічників суддів. Лекцію на тему «Забезпечення позову в адміністративному процесі» прочитав помічник судді Денис Павелко. Доповідач розповів присутнім про особливості правого регулювання забезпечення адміністративного позову.

Так, відповідно до ст. 117 КАС України суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.


Тренер провів аналогію щодо способів забезпечення позовів у цивільному та господарському процесах, а також зупинився на проблемі «передрішення», пов’язаній з такою формою забезпечення позову в адміністративному провадженні як зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються (ч.3 ст. 117 КАСУ).

Крім того, помічник судді Борислав Галушко поділився враженнями про навчання, які нещодавно відбулися в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

Загалом навчання в ООАС, запроваджені з метою реалізації дипломного проекту керівника апарату Одеського окружного адміністративного суду - «Розробка навчальних програм для працівників апарату суду з метою покращення та вдосконалення якості правосуддя» в рамках Навчальної Програми з питань судового адміністрування Проекту USAID.