flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення умов доступ до правосуддя - гарантія демократичного суспільства

10 вересня 2014, 16:39

Сьогодні відбулася ознайомча зустріч Голови Одеського окружного адміністративного суду та керівника апарату суду  з представниками Регіонального громадського фонду «Право і Демократія». Під час зустрічі директор Фонду Віталій Разік та голова правління Фонду Андрій Бурий розповіли про нову ініціативу організації в напрямку забезпечення рівного доступу осіб з обмеженими можливостями до правосуддя.

 

Першочерговим завданням проекту є проведення моніторингу доступу до правосуддя згаданої категорії осіб у 20 судах України. Для цього планується використати методику карток громадянського звітування (КГЗ), яка запроваджена за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя». Прикметно, що спостережні картки, за якими проводитиметься оцінка відповідності приміщень, були розроблені спільно з Національною асамблеєю інвалідів України. На основі отриманих даних будуть розроблені чіткі рекомендації щодо покращення умов доступу до правосуддя у конкретному суді.

Також представники Фонду планують організувати круглі столи для обговорення проблеми доступності до правосуддя громадян з особливими потребами та шляхи їх вирішення з представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ. Окрім згаданого круглого столу в Одеському окружному адміністративному суді запропоновано провести навчання для суддів, працівників апарату та судової міліції «Грифон» щодо покращення рівня навиків спілкування та роботи з особами з обмеженими можливостями, які звертаються до суду за захистом своїх прав.

Голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук та керівник апарату Ольга Пасічник розповіли львівським експертам про власні заходи щодо покращення умов перебування у суді маломобільних груп населення. Правозахисники були приємно вражені створеними в суді умовами, а також ставленням керівництва та колективу суду до вдосконалення організації роботи та розуміння потреби в забезпеченні спеціальних умов для осіб із обмеженими фізичними можливостями.

Учасники зустрічі висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.