flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Одеського окружного адміністративного суду взяли участь у семінарі з питань застосування виборчого законодавства

02 жовтня 2014, 14:19

 

17 суддів Одеського окружного адміністративного суду пройшли навчання з розгляду адміністративних спорів на тренінгу, проведеному у місті Одесі 01 жовтня 2014 року Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Вищим адміністративним судом України.

Метою заходу було підвищення професійного рівня суддів, що розглядають виборчі спори напередодні проведення позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться 26 жовтня 2014 року.

Відкрили семінар та привітали присутніх Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба, заступник Голови Вищого адміністративного суду, секретар Пленуму ВАСУ Михайло Смокович, радник голови Одеської обласної державної адміністрації Зоя Казанжи та голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко.

Основні положення Закону «Про вибори народних депутатів України» з урахуванням останніх змін та практики вирішення судами справ під час виборів 2012-2014 років розкрив у своєму виступі експерт з питань виборчого права Сергій Кальченко. Крім того тренер зосередив увагу присутніх на питаннях територіальної організації виборів, утворення дільничних виборчих комісій, організації роботи виборчих комісій, статусу членів виборчих комісій, їх заміни та припинення повноважень.

Наступний блок, запропонованих до обговорення питань, стосувався складання, уточнення та внесення змін до списків виборців, інформаційного забезпечення виборів, передвиборної агітації,  підрахунку голосів виборців та встановлення підсумків голосування окружною виборчою комісією, а також захисту виборчих прав у світлі практики Європейського суду з прав людини.

Продовжив навчання заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович. Тренер розповів про особливості розгляду виборчих справ та судову практику застосування законодавства про вибори народних депутатів України.

По закінченню заходу всім учасникам вручили сертифікати.

Семінар в Одесі став заключним з восьми семінарів, які були проведені з 17 вересня по 01 жовтня 2014 року. В заходах взяли участь та пройшли навчання з розгляду виборчих спорів понад 450 суддів адміністративних та місцевих загальних судів з усієї України.