flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спостерігачі ОБСЄ відвідали Одеський окружний адміністративний суд

03 жовтня 2014, 14:53

Вчора до Одеського окружного адміністративного суду з ознайомчим візитом завітали спостерігачі місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі, які проводять спостереження за процесом підготовки позачергових виборів до Верховної Ради України, що відбудуться 26 жовтня 2014 року. До складу делегації увійшли довгострокові спостерігачі Рената Корбер та Роберт Баррі. Участь у зустрічі з боку Одеського окружного адміністративного суду взяли керівник апарату суду – Ольга Пасічник, прес-секретар суду  Надія Бойко та головний спеціаліст апарату суду  Анна Федорова.

Іноземні гості мали намір ознайомитися з роботою Одеського окружного адміністративного суду та інформацією про розгляд судом спорів для налагодження співпраці у напрямку спостереження за розглядом справ пов’язаних із виборчим процесом.  

Як зазначила Ольга Пасічник, двері Одеського окружного адміністративного суду завжди відчинені як для громадян, які звертаються до суду за захистом свої порушених прав, так і для міжнародних спостерігачів. Одним з ключових напрямків діяльності суду є забезпечення найсприятливіших умов для швидкого доступу до правосуддя. Також вона звернув увагу делегатів на те, що кожен громадянин нашої країни може відвідати будь-яке судове засідання, а за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень отримати доступ до текстів відповідних документів.

Доповідач зазначила, що в Одеському окружному адміністративному суді усі судові засідання (крім випадків визначених п.3 ст.12 КАС України)  відкриті, інформацію щодо справ громадяни можуть отримати в інформаційному центрі та знайти на сторінці офіційного сайту суду. Також керівник апарату  повідомила, що з метою забезпечення дотримання законності та захисту виборчих прав громадян України в суді запроваджено особливий режим роботи з чергуванням суддів та працівників апарату на вихідні, неробочі та святкові дні.

Результатом зустрічі стало досягнення згоди щодо подальшої співпраці та надання Одеським окружним адміністративним судом всебічного сприяння міжнародним спостерігачам в організації проведення ними спостереження за розглядом справ, пов’язаних із виборчим процесом.

Довідково: 19 вересня 2014 року Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі відкрили свою місію зі спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні. Місія відкрита за запрошенням Міністерства внутрішніх справ України. Очолює її Тана де Зулуета, а до складу входять 16 експертів, які працюватимуть у Києві і 80 довгострокових спостерігачів, які працюють на всій території України. Також БДІПЛ запросить 600 короткострокових спостерігачів для відслідковування ходу подій в день голосування.

Місія оцінюватиме весь виборчий процес з точки зору його відповідності зобов’язанням ОБСЄ та іншим міжнародним стандартам демократичних виборів, а також національному законодавству. Підсумки роботи місії будуть викладені у звіті та опубліковані на наступний день після голосування.