flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд заборонив проведення масових заходів 14 жовтня 2014 року

14 жовтня 2014, 00:06

13 жовтня 2014 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Виконавчого комітету Одеської міської ради до Громадської організації “Голос Одеси” та Всеукраїнської громадської організації “Патріот України”, в якому позивач просив обмежити Громадську організацію “Голос Одеси” та Всеукраїнську громадську організацію “Патріот України” в реалізації права на мирні.         

А саме: заборонити відповідачам  14.10.2014 року проведення масових публічних заходів зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь-яких інших мирних зібрань за адресою у м. Одеса: площа біля пам’ятника Т.Г.Шевченка, парк ім.Т.Г.Шевченка, вул. Маразліївська, вул. Успенська, вул. Жуковського, вул.Пушкінська, вул. Катерининська, Приморський бульвар, пам’ятник Дюку де Рішельє, Куликове поле, а також заборонити встановлювати намети, будь-які інші споруди, в тому числі збірно-розбірні, встановлювати та/або використовувати звуковідтворювальну апаратуру (гучномовці, динаміки, тощо), автомобілі, інші транспортні засоби, в тому числі причепи та напівпричепи та інше обладнання з метою проведення зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь яких інших мирних зібрань.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав та мотивував своє звернення до суду тим, що у разі проведення заявлених мирних заходів існує висока вірогідність виникнення протистояння та конфліктних ситуацій між учасниками акції та особами, які не братимуть у ній участь, про що стало відомо з інтернет мережі, оскільки вказане може привести до різкого загострення ситуації, а саме: виникнення заворушень, вчинення злочинів, чим створюється загроза охороні здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей, про що відомо й Одеському осередку Всеукраїнській громадській організації «Патріот України». Крім того, не виключена можливість участі в зазначених заходах представників інших об'єднань та організацій з різнополярними поглядами щодо мети проведення масового заходу.                                                                      

Представник відповідача Громадської організації “Голос Одеси” в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала.                         

Представник відповідача Всеукраїнської громадської організації “Патріот України” в судове засідання не з’явився, повідомлений належним чином про день, час та місце проведення судового засідання.                      

Вислухавши доводи сторін та дослідивши матеріали справи суд встановив, що обидва відповідачі запланували на 14 жовтня 2014 року проведення мирних зібрань, про що повідомили Виконавчий комітет Одеської міської ради у своїх заявках, поданих тільки 13.10.2014 року.     

Недотримання строку завчасного повідомлення, позбавляє позивача та правоохоронні органи можливості за один день організувати безпеку як учасників мирних зібрань, які мали на меті вшанування героїв, що загинули в боротьбі за незалежність України, та громадян, які радіють закінченню бойових дій, так і громадян, які можуть у запланований відповідачами час знаходитись поруч із місцем проведення запланованих мирних зібрань.                                                       

Суд встановив, що прес-центром Київської Патріархії зроблена офіційна заява, в якій зазначається, що з достовірних джерел Київська Патріархія отримала інформацію про те, що російськими спецслужбами на свято Покрова Пресятої Богородиці, 14 жовтня ц.р., готуються численні провокації у Києі та в областях України з метою розпалення релігійної та суспільної ворожнечі. Та закликано всіх вірних прихильників в жодному разі не брати участі у підготовці та проведенні насильницьких дій проти духовенства і храмів Московського Патріархату, в тому числі в тих, які плануються агентами російських спецслужб на 14 жовтня 2014 року. Також закликано державну владу звернути увагу на підготовку до цих провокацій та не допустити їхнього втілення в життя.                                                       

Крім того представником позивача було надано до суду копію інтернет сторінки «Вконтакте», згідно якої Одеський осередок ВГО «Патріот України» вирішив відмінити марш в Одесі, запланований на 14 жовтня 2014 року та закликає всіх їхати на Київ, оскільки їм достовірно стало відомо, що окремі проросійськи сили запланували на 14 жовтня 2014 року вчинити провокацію в м.Одесі, яка буде загрожувати життю та здоров’ю пересічних одеситів.

Таким чином, суд погодився з тим, що проведення відповідачами у м. Одесі мирних зібрань 14.10.2014р. у зазначених місцях може зіграти на руки сепаратистсько налаштованим особам для вчинення провокацій та призвести до значного загострення обстановки, виникнення сутичок, що неминуче призведе до порушення громадського порядку та безпеки громадян, що вже відбулось у цьому році в травні.                                              

Враховуючи те, що відповідачі незавчасно звернулися з заявами про проведення мирних зібрань, що унеможливлює вжиття відповідних заходів для забезпечення порядку, за наявності загроз вчинення провокацій, повідомлення про які розповсюдженні в мережі інтернет, суд постановив: адміністративний позов Виконавчого комітету Одеської міської ради до Громадської організації «Голос Одеси», Всеукраїнської громадської організації «Патріот України» задовольнити частково.         

Обмежити Громадську організацію «Голос Одеси» в реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони 14.10.2014 року проведення масових публічних заходів, а саме: зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь яких інших мирних зібрань за адресою у м. Одеса: парк ім.Т.Г.Шевченка, вул. Успенська, вул. Жуковського, вул.Пушкінська, вул. Катерининська, Куликове поле.                                                   

Обмежити Всеукраїнську громадську організацію «Патріот України» в реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони 14.10.2014 року проведення масових публічних заходів, а саме: зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь яких інших мирних зібрань за адресою у м. Одеса: площа біля пам’ятника Т.Г.Шевченка, вул. Маразліївська, вул. Успенська, вул.Пушкінська, Приморський бульвар, пам’ятник Дюку де Рішельє.                                                                 

Заборонити Всеукраїнській громадській організації «Патріот України» 14.10.2014 р. встановлювати та/або використовувати звуковідтворювальну апаратуру (гучномовці, динаміки, тощо) з метою проведення зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь яких інших мирних зібрань, за адресою у м. Одеса: площа біля пам’ятника Т.Г.Шевченка, вул. Маразліївська, вул. Успенська, вул.Пушкінська, Приморський бульвар, пам’ятник Дюку де Рішельє.

В решті позову відмовити.