flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС відбулися традиційні навчання працівників апарату

14 жовтня 2014, 09:57

Після «літніх канікул» Одеський окружний адміністративний суд продовжив навчання працівників апарату. Першу лекцію у цьому сезоні прочитала для своїх колег секретар судового засідання Олена Бобровська. Доповідач присвятила свій виступ веденню судового процесу. Вона звернула увагу присутніх на основні моменти грамотного та кваліфікованого фіксування і відображення ходу судового засідання у відповідності до вимог закону.

Для початку Олена підкреслила важливість ролі секретаря у судовому процесі та в організації роботи судді. За її словами секретар судового засідання – єдина ланка, через яку відбувається спілкування судді зі сторонами судового процесу. Саме на ньому лежить відповідальність за своєчасне повідомлення сторін про дату та час слухання справи, направлення окремих документів по справі, належна організація ознайомлення учасників процесу з матеріалами справи.  

Таким чином, роль секретаря судового засідання неможливо переоцінити, адже багато в чому саме він створює ту атмосферу, яка частково формує думку громадськості щодо судової влади. Тому уміння правильно і професійно організувати свою роботу підтримує та утверджує авторитет судової влади в очах учасників слухання. Окрім цього, секретарю судового засідання інколи доводиться стикатися також із конфліктними ситуаціями, відтак дуже важливо володіти достатнім тактом та стійкістю  для того, щоб зуміти, керуючись приписами законодавства, уникнути конфлікту.

Окрему увагу тренер зосередила на веденні журналу судового засідання. Вона також нагадала присутнім про обов’язковість здійснення тестового запису перед початком судового засідання, з метою виявлення та запобігання несправностей в роботі пристрою звукозапису «Камертон». Крім того, Олена Бобровська підкреслила необхідність перевірки документів, які подаються сторонами наприклад строку чинності довіреностей, правил їх оформлення тощо.  

            На завершення доповідач зазначила, що попри те, що присутні добре оволоділи своєю професією та мають навички роботи, ніколи не буде зайвим ще раз звернутися до відомих норм Кодексу адміністративного судочинства України, порадитися із колегами та поділитися власним досвідом.