flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський окружний адміністративний суд розширює міжнародну співпрацю

15 жовтня 2014, 14:32

13 жовтня Одеський окружний адміністративний суд відвідала Канадська місія спостереження за виборами CANEOM, яка слідкує за підготовкою та проведенням Позачергових парламентських виборів в Україні, що відбудуться 26 жовтня цього року. До складу делегації увійшли довготермінові спостерігачі Дженіс Малейні та Данило Спольський.

Одеський окружний адміністративний суд представляли керівник апарату суду Ольга Пасічник та  прес-секретар суду  Надія Бойко. В рамках ознайомчого візиту спостерігачі повідомили про мету своєї діяльності та намір більше дізнатися про роботу Одеського окружного адміністративного суду.

За словами іноземних гостей CANEOM є неурядовою організацією, що фінансується урядом Канади. Вона здійснює спостереження за виборчими процесами вже 10 років. В Україну Місія завітала вдруге. Перший візит Місія здійснила з метою спостереження за процесом позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року.

 Загалом в Україну прибули 36 спостерігачів, які вже півтори тижні проводять підготовчі заходи до проведення моніторингу позачергових виборів народних депутатів України, зокрема спілкуються з кандидатами у народні депутати, представниками виборчих комісій, а також судових та правоохоронних органів.

Далі учасники заходу перейшли до обговорення гарантій судового захисту під час розв’язання виборчих спорів. Керівник апарату розповіла про особливості розгляду цієї категорії справ, а також повідомила про організацію роботи суду в період виборчого процесу. Зокрема, вона звернула увагу присутніх на те, що задля створення всіх умов для належного судового розгляду виборчих спорів, наказом голови суду Олега Глуханчука затверджено план заходів на період виборчого процесу  і встановлено чергування, тому прийом позовних заяв здійснюється  у нічний час (з 18:00 до 24:00) вихідні, святкові та неробочі дні. Напередодні та в день виборів суд працюватиме цілодобово.

У свою чергу прес-секретар суду повідомила про виборні спори, які перебували у провадженні Одеського окружного адміністративного суду та результат їх розгляду. Так станом на 13 жовтня до суду надійшло 9 виборчих позовів, більшість яких стосується оскарження рішень окружних виборчих комісій та дій кандидатів у народні депутати щодо недотримання порядку проведення передвиборної агітації.

Наприкінці зустрічі представники суду запевнили делегатів, що Одеським окружним адміністративним судом надаватиметься всебічне сприяння міжнародним спостерігачам в організації проведення ними спостереження за розглядом справ, пов’язаних із виборчим процесом.

Нагадаю, що Одеський окружний адміністративний суд також співпрацює з трьома групами спостерігачів місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі, які також слідкують за процесом підготовки позачергових виборів до Верховної Ради України та вже встигли побувати у судових засіданнях ООАС.