flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Одеського окружного адміністративного суду та міжнародні спостерігачі обговорили особливості розгляду виборчих спорів

03 листопада 2014, 10:39

30 жовтня 2014 року відбулася зустріч суддів Одеського окружного адміністративного суду, які розглядають виборчі спори з міжнародними спостерігачами Канадської місії спостереження за виборами CANEOM. У зустрічі взяли участі голова суду Олег Глуханчук, заступник голови суду Ігор Завальнюк та суддя Вадим Андрухів. Канадську спостережну місію представляли довгострокові спостерігачі Данило Спольський та Дженис Малейні.

На заході учасники обговорили особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних з цьогорічними позачерговими виборами до українського Парламенту. Так, іноземних експертів цікавила думка суддів щодо практичної реалізації положень закону України «Про вибори народних депутатів України» та пов’язані з цим проблемні моменти захисту прав суб’єктів виборчого процесу в рамках адміністративного судочинства.

Голова суду Олег Глуханчук зауважив, що більшою мірою виникають питання щодо застосування не виборчого закону, а різноманітних нормативних актів Центральної виборчої комісії у цій сфері. Аналізуючи позови, що надійшли до Одеського окружного адміністративного суду, бачимо, що дуже багато проблем виникало через нечітку регламентацію порядку формування дільничних виборчих комісій. Наприклад, відповідно до закону, до складу дільничної виборчої комісії звичайної чи спеціальної виборчої дільниці обов'язково включаються по одному представнику політичної партії, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання. Втім, формування складу здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної системи «Вибори» шляхом жеребкування. Тому нерідко виникали випадки, коли обовязкові представники не були обрані системою, а правової та технічної можливості проведення пережеребкування не передбачено.

Резюмуючи, суддя Ігор Завальнюк зауважив, що подібні випадки, а також кратне включення кандидатів до системи, що мало наслідком позбавлення їх права участі у жеребкуванні, не були порушеннями з боку членів комісій, оскільки комп’ютерна програма, розроблена Центральною виборчою комісією є обов’язковою до використання під час формування складу ДВК. Таким чином, не були повною мірою виконані вимоги закону та порушені права представників політичних сил.

Загалом, на думку суддів, застосування інформаційних технологій позитивно впливає на вдосконалення виборчого процесу. Зменшення кількості паперових носіїв значно полегшує роботу, позаяк зменшується загроза пошкодження, підміни чи втрати протоколів та інших документів при транспортуванні.

Друга проблема, на якій акцентував увагу голова суду – це кадрове питання. Велика кількість створених дільничних виборчих комісій не були належно забезпечені відповідними фахівцями. Це у свою чергу створювало проблеми з правильною обробкою, прийняттям документів. Короткий час призначення виборів, на думку Олега Васильовича, також позначився на якості підготовки та організації виборчого процесу.

Крім того є незрозумілою поведінка кандидатів, які не користуються своїм правом оскарження дій Дільничних виборчих комісій до місцевих загальних судів як адміністративних.

Спостерігачів також цікавило, чи розуміють учасники виборчого процесу порядок судового захисту виборчих прав. Судді звернули увагу гостей на те, що норми чинного Кодексу адміністративного судочинства України з 2005 року не зазнали істотних змін щодо порядку розгляду виборчих спорів. На противагу цьому норми матеріального права змінюються дуже часто, що викликає певні труднощі у застосуванні виборчого законодавства.

За спостереженнями іноземних експертів, позачергові вибори народних депутатів України пройшли демократично та прозоро, а захист виборчих прав громадян Одеським окружним адміністративним судом здійснюється на високому професійному рівні.