flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський окружний адміністративний суд обмежив проведення масових заходів 07 листопада

07 листопада 2014, 08:55

06 жовтня 2014 року Одеський окружний адміністративний суд розглянув адміністративний позов Виконавчого комітету Одеської міської ради до політичної партії «Союз анархістів України», Одеського обласного комітету політичної партії «Комуністична партія України», громадської організації «Комітет захисту громадян», політичної партії «Правий сектор», громадської організації «Рада громадської безпеки», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Одеське міське управління ГУМВС України в Одеській області.

Позивач просив суд обмежити згадані організації в реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони 07.11.2014р. проведення масових публічних заходів, а саме: зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь яких інших мирних зібрань за адресою: м. Одеса, Соборна площа, пам'ятник Воронцову, вул. Дерибасівська, Одеський національний академічний театр опери та балету, Думська площа, вул. Рішельєвська, вул.Пушкінська, вул. Пантелеймонівська, площа Куликове поле. Заборонити відповідачам встановлювати намети, будь-які інші споруди, в тому числі збірно-розбірні, встановлювати та/або використовувати звуковідтворювальну апаратуру (гучномовці, динаміки, тощо), автомобілі, інші транспортні засоби, в тому числі причепи та напівпричепи та інше обладнання з метою проведення зборів, мітингів, пікетів, походів, демонстрацій, маршів та будь яких інших мирних зібрань за вказаними вище адресами.

   Вислухавши пояснення сторін та дослідивши докази, а також враховуючи суспільно-політичну ситуацію в країні, суд дійшов висновку, що на даний час у разі проведення мирних заходів існує висока вірогідність виникнення протистояння та конфліктних ситуацій між учасниками акцій та особами, які не беруть в них участь, що може призвести до виникнення заворушень чи вчинення злочинів. Цим створюється загроза охороні здоров'я населення та захисту прав і свобод інших людей.

Україна є суверенною, демократичною, соціальною, правовою державою, в якій діє принцип верховенства права, а людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, суд, вирішуючи вказану адміністративну справу, керувався перш за все інтересами членів громади та інших громадян, яким, проведенням заходів масового характеру може бути спричинена небезпека.

З урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів, суд прийшов до висновку, що в інтересах національної безпеки, з метою забезпечення правопорядку, запобігання вчиненню злочинів, правопорушень, а також для охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців міста Одеси, адміністративний позов Виконавчого комітету Одеської міської ради належить задовольнити частково:

 Обмежити право на мирне зібрання шляхом заборони політичній партії «Союз анархістів України» проведення демонстрації 07.11.2014 року з 11:00 до 13:00 за маршрутом: Соборна площа, пам'ятник Воронцову, вул. Дерибасівська, Одеський національний академічний театр опери та балету, Думська площа, та мітингу на Думській площі.  

Обмежити право на мирне зібрання шляхом заборони Одеському обласному комітету Комуністичної партії України проведення 07.11.2014 року з 10.00 до 14.00 год. демонстрації за маршрутом: Оперний театр - вул. Рішельєвська - Пантелеймонівська до пл. Кулікове поле, та мітингу на Куликовому полі. 

Обмежити право на мирне зібрання шляхом заборони громадській організації «Комітет захисту громадян» проведення 07.11.2014 р. з 09:00 до 22:00 мітингу-ходу «В підтримку єдності України та в підтримку бійців АТО», по маршруту: Соборна площа, пам'ятник Воронцову, вул.Дерибасівська, вул. Рішельєвська, Одеський академічний театр опери та балету, Думська площа, вул. Пантелеймонівська, площа Кулікове поле, 1 (біля Дому Профспілок).

Обмежити право на мирне зібрання шляхом заборони партії «Правий сектор» проведення 07.11.2014 р. з 10:00 до 16:00 громадського заходу «Марш Правого сектору та карателів-бойовиків» по маршруту: Соборна площа, вул.Дерибасівська, вул. Рішельєвська, вул. Пушкінська, Кулікове поле.

Обмежити право на мирне зібрання шляхом заборони громадській організації  «Рада громадської безпеки» проведення антикомуністичного маршу 07.11.2014 року з 10:00 по 15:00 за маршрутом: Соборна площа, вул. Дерибасівська, вул. Рішельєвська, Кулікове поле.

  В задоволенні решти позовних вимог – відмовлено.