flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд – нові можливості

02 грудня 2014, 16:17

Такою була тема навчального семінару для секретарів судових засідань, проведеного в Одеському окружному адміністративному суді. Тетяна Маковейчук розповіла своїм колегам про особливості використання цієї інноваційної для судової системи України технології. Вона звернула увагу присутніх, що впровадження електронного обміну даними стало можливим з 17 червня 2013 року у всіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції. Наказом Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді.        

                                                   

  Також Тетяна розяснила алгоритм дій для отримання документів суду у електронному вигляді. Для цього особі слід зареєструватись в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді. Важливо, що особа може подати заявку на отримання процесуальних документів як по конкретній справі, так і по всіх справах, що знаходитимуться у провадженні суду або на конкретний період. Після внесення документа у компютерну програму «Діловодство спеціалізованого суду», він направляється на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.             

Доповідач зауважила, що використання цієї технології значно спрощує роботу щодо належного повідомлення учасників судового процесу про час та місце судового розгляду та забезпечує своєчасне направлення процесуальних документів. Втім, це не позбавляє секретарів судового засідання обов'язку направляти документи у паперовій формі.             

                                              

Насамкінець Тетяна висловила сподівання, що незабаром суди зможуть повноцінно використовувати електронний спосіб комунікації з учасниками судового процесу, не тільки надсилати, а й отримувати документи від сторін. Очевидно, що запровадження «Електронного суду» має багато переваг, серед них: дотримання процесуальних строків, зниження часових і грошових витрат сторін для доставки документів до суду, підвищення зручності і швидкості обробки документів тощо. Однак, поряд з цим існує ризик втрати важливої інформації. Ведення електронного документообігу вимагає наявності високих користувацьких навичок у суддів та працівників апарату суду, розробки відповідного програмного забезпечення, посилення матеріально-технічної бази суду.

Захід став черговим етапом реалізації дипломного проекту керівника апарату Одеського окружного адміністративного суду - «Розробка навчальних програм для працівників апарату суду з метою покращення та вдосконалення якості правосуддя» в рамках Навчальної Програми з питань судового адміністрування Проекту USAID.