flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Одеського окружного адміністративного суду взяла участь у семінарі, присвяченому праву на свободу мирних зібрань

08 грудня 2014, 18:56

05 грудня 2014 року в місті Києві відбулось навчання суддів адміністративних судів України. Організаторами заходу виступили Національна школа суддів України спільно з проектом Ради Європи “Пакет невідкладних заходів для України”. Мета семінару -  підвищення рівня кваліфікації щодо права на свободу мирних зібрань відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі “Вєренцов проти України”. 

(фото взято з сайту Вінницького окружного адміністративного суду)

Одеський окружний адміністративний суд представляла суддя Потоцька Нінель Володимирівна.

Відкрили захід начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, експерт Ради Європи Тетяна Фулей та керівник проекту Ради Європи “Пакет невідкладних заходів для України” Вікторія Гальпєріна.

Для початку Тетяна Фулей розповіла присутнім про особливості прав та свобод, які гарантовані статтями 8–11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та зосередила увагу на умовах виправданості втручання в такі права (“відповідно до закону”, законна мета, необхідність в демократичному суспільстві, дотримання балансу інтересів). Тренер зауважила, що свобода мирних зібрань є одним із фундаментальних прав людини, визнаних світовою спільнотою та є одним зі способів  реалізації права на свободу думки, слова, права на вільне вираження поглядів і переконань, права на свободу світогляду та віросповідання. Після теоретичної частини семінару судді перейшли до обговорення та практичного застосування отриманих знань під час роботи у малих групах.


Загалом під час семінару була також розглянута судова практика спорів щодо свободи мирних зібрань Європейського суду з прав людини та положення Конституції України. По закінченню зустрічі всім суддям було вручено сертифікати.