flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Модернізація судового процесу – шлях до підвищення ефективності правосуддя

26 січня 2015, 12:36

23 січня студенти, які проходять переддипломну практику в Одеському окружному адміністративному суді, мали змогу оцінити зручність використанням системи відеоконференцзвязку для розгляду адміністративних справ.

За допомогою цієї технологічної новинки відбулося відкрите судове засідання Кіровоградського окружного адміністративного суду. Позивач, заздалегідь подавши відповідне клопотання, прибув до Одеського окружного адміністративного суду для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Висока якість зображення та звуку дозволили безперешкодно провести судове засідання. Більше того, учасники процесу та суд одночасно обмінювалися електронними копіями документів, необхідними для ознайомлення. Зауважу, що підтвердження їх автентичності відбувалося працівниками апарату того суду, що здійснював надсилання.

Запровадження цього режиму проведення судових засідань значно модернізувало судовий процес та має низку переваг як для сторін, так і для суду. Використання системи сприяє підвищенню оперативності судового розгляду справ, бо допомагає зменшити випадки неявки учасника, зумовлені неможливістю прибути до суду, який розташований у іншому регіоні. В свою чергу, економія часу та коштів є тими вигодами, які отримує сторона спору.

Позитивний відгук щодо такого режиму розгляду справи ми отримали й від учасника процесу, який зауважив, що загалом проведенням судового засідання через відеоконференцію дуже задоволений, а усунення незначних технічних недоліків є лише питанням часу.

Нагадаю, що система відеоконференцзвязку функціонує в ООАС з серпня 2013 року. З її використанням регулярно та успішно проводяться не тільки судові засідання, а й різноманітні семінари, онлайн-зустрічі тощо з іншими судовими установами. Це допомагає оперативно та зручно обмінюватися інформацією, ділитися досвідом та є прогресивним кроком в напрямку вдосконалення українського правосуддя.