flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Одеського окружного адміністративного суду взяв участь у зустрічі з головою Ради суддів України

13 лютого 2015, 17:12

Сьогодні в Апеляційному суді Одеської області відбулась зустріч голови Ради суддів України Валентини Симоненко, Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка та заступника голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслава Кравченко з представниками суддівської спільноти регіону. Участь у заході взяли начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко, голови та заступники голів судів, а також прес-секретарі судів міста Одеси та Одеської області.

Відвідав подію голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук та прес-секретар суду Надія Бойко.

Під час зустрічі відбулися презентація та обговорення результатів спеціальної Панелі «Ефективність формування судової системи» в рамках східного партнерства з Європейським Союзом та Радою Європи «Зміцнення судової реформи в країнах східного партнерства» при підтримці експертів Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ) з питань, що стосуються оцінки діяльності судів.

 Більше про Проект розповіла у своєму виступі керівник найвищого органу суддівського самоврядування. Так Валентина Симоненко повідомила, що Радою Суддів України було прийнято рішення про проведення оцінки діяльності судів міста Києва, Київської та Одеської областей. Впродовж 2011-2013 років експертами Європейської комісії з ефективності правосуддя збирались дані щодо бюджетного забезпечення судів, результатів розгляду справ, завантаженості судів, обсягів незакінчених проваджень, строків розгляду спорів тощо. Беручи за основу такі фактори, як темп, затратність та тривалість розгляду справ був побудований рейтинг судів Одеської області. Доповідач зазначила, що дане оцінювання не стосувалось спеціалізованих судів, втім у майбутньому планується поширити такий досвід на всі судові установи. Вона наголосила, що основною метою таких перевірок є виявлення як позитивних, так і негативних факторів, які впливають на роботу судів. За наслідками аналізу будуть підготовані два види рекомендацій, перший – щодо усунення проблемних моментів у діяльності суді, другий – щодо поширення позитивного досвіду діяльності установи.

Також Голова Ради суддів України анонсувала проведення перевірок діяльності судів за системою оцінки, яка розроблена органом. Дана система складається з трьох блоків та передбачає проведення анкетувань суддів, працівників апаратів судів та відвідувачів. Таким чином, планується розробка методики перевірки тенденцій у діяльності судів, для того щоб виявити системні фактори, які впливають на роботу суду.

На завершення свого виступу Валентина Сімоненко підкреслила важливість ефективного функціонування органів суддівського самоврядування та прес-секретарів судів для підвищення рівня довіри до судової влади в Україні.

Далі перед присутніми виступив голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. Він представив динаміку бюджетних призначень на утримання судів у 2014-2015 роках. Так, порівняно з попереднім роком у 2015 році фінансування судової системи зменшилось на 29,8 мільйона гривень. Незважаючи на це, аналіз поточних надходжень від сплати судового збору до спеціального фонду державного бюджету є доволі оптимістичним. Тому Державна судова адміністрація України планує збільшувати фонд заробітної плати працівників апаратів судів за рахунок понадпланових надходжень. Також передбачається проведення розподілу фонду заробітної плати, з тим щоб використовувати єдиний підхід щодо оплати праці працівників усіх судів не залежно від спеціалізації.

Найсміливішим проектом залишається внесення змін до Закону України «Про судовий збір» для скасування пільг щодо сплати судового збору державними установами. Це дасть змогу отримати додатково близько 400 мільйонів гривень. Втім, навіть за таких обставин, для встановлення мінімального посадового окладу працівників апаратів судів на рівні 3600 гривень, бракуватиме щонайменше одного мільярда чотирьохсот тисяч гривень.

Далі присутні перейшли до обговорення інших проблемних питань функціонування судової системи України. Бурхливу дискусію викликала тема відкритості судів та забезпечення суддівської незалежності. Більшість учасників зустрічі погодились із думкою, що у сучасних умовах розвитку інформаційного суспільства значний вплив на громадську думку мають не тільки судові рішення, а й їхня інтерпретація представниками мас-медіа. Саме тому, необхідною умовою належної взаємодії судів та громадськості є наявність прес-секретарів. Висвітлення роботи судів буде сприяти формуванню обєктивної громадської думки та підвищенню авторитету судової влади.