flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Трансформація уявлення про вирішення спору.

26 січня 2024, 14:17
Сьогодні молодь з різних фахових юридичних вишів, яка проходить практику в Одеському окружному адміністративному суді, мала унікальну можливість підвищити свій рівень знань та дізнатись про медіацію як спосіб врегулювання конфліктів. Суддя-тренер Одеського окружного адміністративного суду, професійний медіатор, кандидат юридичних наук Елла КАТАЄВА ознайомила студентів з основами медіації як альтернативного способу вирішення спорів.
 
В ході семінару Елла Валеріївна розповіла про переваги та відмінності медіації серед існуючих механізмів вирішення конфліктів, наголосивши, що медіація також може допомогти знайти спільну мову та порозумітися з батьками, друзями, близькими людьми. Студентам продемонстровано відео, яке захопило своїм сценарієм та додало ще більшого розуміння того, що спір може вирішуватись мирно, і що важливо - із збереженням ділових та партнерських взаємовідносин. Крім того, Елла Валеріївна наголосила, що в процесі проведення медіації можливо досягти не лише прийнятного для всіх сторін результату, а що не менш важливо - можна уникнути емоційної напруги, спричиненої конфліктом.
 
Елла Катаєва зауважила, що останнім часом рівень емпатії у людей дуже низький, що не дивно, адже щодня ми перебуваємо у стресі, читаємо багато тривожних, трагічних новин, живемо у війні, яка забирає багато життів. І нам всім необхідно розвивати в собі чуйність, знаходити час для професійного розвитку, читати художню літературу, більше позитивного шукати серед новин, спілкуватися з рідними. Молоді потрібно навчатися ефективній комунікації - це допоможе як вирішувати конфлікти, так і в цілому їх упереджувати.
 
Суддя обговорила зі студентами дуже важливий аспект, що завдяки активному впровадженню в Україні альтернативних методів вирішення конфліктів суди очікують на зменшення навантаження, адже кількість справ, що перебувають в провадженні судів, з кожним роком збільшується, і це призводить до затягування вирішення спорів, витрат кожної сторони найголовнішого і найціннішого ресурсу – часу!
Молодь залишилась задоволеною цікавим заходом, набутою корисною інформацією та пообіцяли Еллі Валеріївні цікавитися у подальшому медіацією, практикувати цінні поради в соціальній та сімейній сферах життя.
Семінар підготовлено та проведено на основі інформації, отриманої на тренінгу «Примирення та медіація», організованому Польською фундацією Promediation & Prowellness, Польською секцією Європейської асоціації суддів з медіації GEMME, Американською фундацією сприяння медіації Weinstein International Foundation, GEMME Ukraine.