flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії «надзвичайників» під час подій 2 травня

17 лютого 2015, 17:39

Вчора Одеський окружний адміністративний суд завершив розгляд справи про визнання неправомірними дій службових осіб Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області.

З таким позов до суду звернулась військова прокуратура Одеського гарнізону Південного регіону України. Крім того представник позивача просив суд зобов'язати Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі – ГУ ДСНС) в Одеській області розглянути подання військової прокуратури Одеського гарнізону, вжити вичерпних заходів щодо усунення порушень Кодексу цивільного захисту України, Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112», «Про звернення громадян» та інших виданих на їх розвиток нормативно-правових актів, причин та умов, що їм сприяли та притягнути винних осіб до відповідальності.

У згаданому поданні військової прокуратури йдеться про порушення колишнім начальником ГУ ДСНС України в Одеській області вимог Кодексу цивільного захисту України та інших нормативних актів щодо гасіння пожеж під час загоряння, яке мало місце 02 травня 2014 року у будинку Профспілок. Зокрема, вони стосуються несвоєчасного направлення пожежно-рятувальної техніки до місця події, відсутності контролю за готовністю захисних споруд цивільного захисту до укриття населення, організації та проведення заходів евакуації. Також, на думку військової прокуратури, ГУ ДСНС в Одеській області не вживається вичерпних заходів щодо введення в дію функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером «112».                                                                                   

Заслухавши доводи сторін та ґрунтовно і об’єктивно дослідивши всі наявні докази, суд постановив: адміністративний позов військової прокуратури Одеського гарнізону Південного регіону України – задовольнити частково:

-         визнати протиправними дії службових осіб Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області щодо невиконання вимог прокурора, викладених у поданні військового прокурора Одеського гарнізону.

-         зобов'язати Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області розглянути подання, вжити вичерпних заходів щодо усунення порушень Кодексу цивільного захисту України, Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112», причин та умов, що їм сприяли та притягнення винних осіб до відповідальності.

В задоволенні решти вимог відмовлено.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Повний текст буде розміщено у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/ .