flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла КАТАЄВА – учасниця парламентських слухань з питань проблематики та перспектив альтернативного вирішення спорів

01 квітня 2024, 18:59

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла КАТАЄВА – учасниця парламентських слухань з питань проблематики та перспектив альтернативного вирішення спорів

27-28 березня ц. р. у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики відбулися слухання на тему: «Шляхи до миру: проблематика та перспективи альтернативного вирішення спорів у сучасних умовах», учасницею яких стала суддя-тренер Одеського окружного адміністративного суду, професійний медіатор Елла КАТАЄВА.
В ході слухань, метою яких було визначення пріоритетних кроків та заходів щодо посилення ролі альтернативних способів урегулювання спорів в Україні в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови (напрацювання дорожньої карти), суддя ООАС ділилася дієвими та ефективними методами врегулювання спору за участю судді, ґрунтуючись на власному багаторічному досвіді.
Передвісником запровадження в правовій системі України процедури врегулювання спору за участю судді (ВСС) став канадський проект «Educating Judges for Economic Growth» (Освіта суддів заради економічного зростання), в рамках якого ООАС був одним із чотирьох пілотних судів та стояв біля витоків запровадження ВСС. Результатом успішної співпраці у 2012-2017 роках с канадськими колегами стало внесення до процесуального законодавства України відповідних змін, а судді ООАС надалі успішно продовжують популяризацію цього напрямку.
Крім цього, суд активно співпрацює з Українською академією медіації, уклавши меморандум про співпрацю, та є майданчиком для запровадження методів позасудового врегулювання спору.
«Кожна справа, вирішена завдяки методам врегулювання спору – це не просто статистика чи зекономлені на судовому зборі кошти, це – маленька перемога та чиєсь мирне життя» - наголошує суддя ООАС.
В цілому запровадження процедур альтернативного вирішення спорів є колосальним проривом у судовій системі України, адже саме людиноорієнтоване правосуддя і є його головною метою.

Судом направлятимуться пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства з метою удосконалення процедури та зміцнення її потенціалу.