flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському окружному адміністративному суді навчають як спілкуватися з пресою

17 березня 2015, 15:06

13 березня, в конференц-залі Одеського окружного адміністративного суду пройшов тренінг «Роль прес-секретаря в реалізації інформаційної політики суду, або як бути почутим». Протягом цілого дня понад 30 представників апаратів судів Одеської області знайомилися з основними принципами, технологіями та організацією зв'язків з громадськістю, ділилися власним досвідом і навчалися правильній роботі зі ЗМІ.

Даний захід дав старт реалізації грантової програми «Налагодження діалогу судів та ЗМІ – шлях до порозуміння з громадськістю». Остання ж розроблена громадською організацією «Спілка юристів Одеської області» у партнерстві з Одеським окружним адміністративним судом за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя». Їх ідею підтримали територіальне управління Державної судової адміністрації України в  Одеській області, та регіональне відділення Національної школи суддів України.

«Одеса повинна стати тим центром, який акумулюватиме в собі правильну роботу громадськості, правильну роботу судів і правильну роботу судів зі ЗМІ. Ми повинні один одного почути: громадськість нас, а ми громадськість. Цьому ми тут і буде вчитися», - акцентувала увагу присутніх на головній меті проекту у вступному слові керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник.

Спеціально до участі в проекті в якості викладачів були запрошені професійні тренери з Міжнародного інституту регіональної преси та інформації - Ангеліна і Олексій Солдатенко. Величезне значення організатори тренінгу приділили основним проблемам судової системи України, зокрема закритості судів. На це вказав і директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Володимир Іртєгов. Він нагадав, що суд - єдиний на сьогодні орган, який стоїть на сторожі законів людини і держави. «Суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до його прав і свобод, передбачених Конституцією та законами України», - підкреслив директор.

«Сьогодні судова система опинилася за межами інформаційного простору. Ми програємо "війну", навіть не вступивши в бій, - констатував начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко, - ми бачимо, що інформаційний простір, на жаль, змінюють і режими, і влада. Це дуже впливова сфера. А судова система за рахунок внутрішньої закритості і консервативності заробила негативний імідж в той час, як вже більше як десятиліття міліція, прокуратура, місцеві органи влади публічні і мають прес-центри. Вони працювали в інформаційному просторі і поступово до цього йшли».

Глава управління додав, що на плечі нинішніх прес-секретарів лягла величезна відповідальність у «війні» за позитивний імідж судів, і «воювати» доведеться на двох фронтах: за позитивну думку суспільства і за формування нового образу судової системи в ЗМІ.

Підтримав колегу радник з юридичних питань та громадянського суспільства проекту USAID «Справедливе правосуддя» Ашот Агаян. Він підкреслив актуальність питання комунікації судової влади з громадськістю, про що свідчить істотний попит на інформацію українського суспільства. «Роками формувалася тенденція закритості судів. Суди ніби-то не повинні комунікувати, що склало образ корпоративного органу, який не зобов'язаний виносити інформацію за межі своєї системи», - зауважив юрист і додав, що зараз будується нова модель суспільства, де прес-секретар суду стає сполучною ланкою, якої не вистачало. «Вкрай важливо вам взяти на свої плечі непросту, але важливу місію - сприяти поліпшенню діалогу між судовою гілкою влади та громадськістю в регіоні», - звернувся він до учасників тренінгу.

Одним з ключових завдань, які поставили перед собою організатори програми, є навчити прес-секретарів правильно обмінюватися інформацією з пресою і виробити довіру між представниками правосуддя і ЗМІ. Так, перший заступник голови правління ГО «Спілка юристів Одеської області» Анатолій Яценко підкреслив, що незабаром журналісти зможуть дізнатися всю достовірну інформацію, зателефонувавши прес-секретарю суду. Він також підкреслив, що слід змінити і ставлення пересічних громадян до правоохоронців та правосуддя.
«Людина не повинна боятися повістки в суд. Важливо, щоб люди розуміли: суд - місце, де не карають, а де допоможуть вирішити їх проблему », - резюмував організатор.
За підсумками тренінгу стало зрозуміло, що перед творцями проекту стоїть складне завдання, яке вимагає комплексного підходу і серйозних зусиль. Проте початок позитивних змін закладено. Очікується, що подібні тренінги стануть традицією, а одеський досвід на шляху до якісної взаємодії суддів, юристів і представників ЗМІ незабаром переймуть інші регіони нашої країни.

Відзначимо, проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з травня 2006 по вересень 2011 року. Мета проекту - сприяти утвердженню верховенства права в Україні шляхом підтримки судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян з діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Більш детальну інформацію про проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному сайті fair.org.ua.

За інформацією: Одесса-медиа.