flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова реформа очима суддів, або перспективи вдосконалення вітчизняного судочинства за допомогою канадської процедури

17 березня 2015, 15:14

 З 10 по 13 березня представники суддівської спільноти Канади та України обговорювали  шляхи вдосконалення вітчизняного судочинства. В рамках спільного міжнародного проекту «Освіта суддів – для економічного розвитку» у місті Львові відбулися навчальні семінари для суддів та адвокатів західного регіону, присвячені впровадженню процедури досудового врегулювання спорів за участю судді.


Відкрили захід директор міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Олег Шаков, посол Канади в Україні Роман Ващук, суддя Апеляційного суду Хмельницької області, Секретар Ради суддів України Анатолій Марцинкевич та начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Поліна Казакевич.

Про результати застосування процедури в Канаді розповіли суддя Суду Королівської лави провінції Манітоба Дональд Брик та суддя Суду Королівської лави провінції Саскачеван Тед Зажечни. За словами експертів застосування механізму досудового врегулювання спорів має низку переваг, як-от: збільшення прозорості судового процесу, економія часу і коштів, творчий підхід до розробки варіантів врегулювання спору, зменшення кількості апеляційних оскаржень. Крім того, забезпечення вирішення справи на ранній стадії, ефективне використання робочого часу суддів і ресурсів суду, забезпечення (в подальшому) якіснішого судового розгляду справи, уникнення сторонами судових витрат на розгляд справи і апеляційне оскарження, можливість врегулювання спору у приватному порядку, на умовах дотримання конфіденційності, – виступають додатковими вигодами.

Досягненнями використання процедури поділились представники чотирьох українських пілотних судів, в яких канадська модель врегулювання спору застосовується з 2013-го року (Одеський окружний адміністративний суд, Малиновський районний суд міста Одеси, Івано-Франківський окружний адміністративний суд, Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області).

На авангарді реалізації процесуальної новинки перебуває і Одеський окружний адміністративний суд. Відтак заступник голови суду Елла Катаєва представила присутнім напрацювання суду щодо впровадження механізму. Експерт зазначила, що впровадження досудового врегулювання спору в українське правосуддя пов'язано із потребою вирішення спорів альтернативним способом. Його суть полягає в пропозиції сторонам спрощених, менш коштовних, а передусім найменш конфліктних процедур для вирішення спорів. Досудове врегулювання спору визначається як посередництво в спорі, яке має на меті залагодження конфлікту, допомагає дійти порозуміння, знайти рішення, яке буде прийнятним для обох сторін.

Незважаючи на низку переваг, які представлений спосіб вирішення спорів надає учасникам, суду та державі, процедура поки не набула популярності. Суддя розповіла про перепони, з якими зіткнувся Одеський окружний адміністративний суд на шляху впровадження процедури. Головна з них - пряма заборона, яка міститься у довіреностях представників суб’єктів владних повноважень, йти на примирення. Представники органів державної влади не бажають брати на себе відповідальність за прийняті під час проведення переговорів рішення, через це відмовляються від участі у заході. Зрозуміло, що набагато зручніше коли рішення прийме суд, взявши на себе повноту відповідальності. 

Вихід із ситуації служителі Феміди бачать у закріплення процедури на законодавчому рівні. Крім цього, для обов’язкового її застосування в адміністративній юстиції, необхідно змінити бюрократичний менталітет органів влади, подолати стереотип впливу та домінуючого становища органів влади над громадянами.

Елла Валеріївна висловила сподівання, що органи зрозуміють, що досягнення згоди між сторонами може принести велику вигоду саме суб’єктам владних повноважень таку, як: добровільне виконання умов угоди, оперативне надходження коштів до державного бюджету, уникнення зайвих витрат на примусове виконання судового рішення та оскарження судових рішень у вищих судових інстанціях.

На думку судді, саме зараз є той благодатний час, щоб надати процедурі нового поштовху. Українське суспільство не тільки готове, воно прагне реформ. Судовій системі вкрай необхідний новий інститут, який допоможе усунути проблеми покращення доступності та відкритості суду та подолання корупції, зняти соціальну напругу. Ним може стати  досудове врегулювання спорів за участю судді.

«Вимога люстрації демонструє недовіру суспільства до інституту влади.  Ситуація, за якої громадськість самостійно вирішує свої протиріччя, шляхом взаємних поступок, виключає можливість прояву корупції. Зрозуміло, що досудове примирення не зможе стати єдиною панацеєю, втім, у випадку масштабного поширення процедури, значного покращення рівня довіри до судової влади можна досягти вже за 2-3 роки. Більше того, застосування механізму саме у адміністративному судочинстві сприятиме покращенню ставлення громадськості до інших гілок влади», - резюмувала суддя.

Чи стане благодатною для поширення процедури галицька земля, і чи готові мінятись прикарпатські чиновники, стане зрозуміло найближчим часом.

Довідково. Зараз у провінції Саскачеван всі справи (крім тих, які розглядаються за спрощеною процедурою, прогнозованою тривалістю не більше одного дня) в обов’язковому порядку спрямовуються на досудове врегулювання. Таким чином приблизно 85% спорів вирішується примиренням. Так, іноземним колегам вдалось вирішити низку проблем, які не чужі для судової системи України, як-от: накопичення нерозглянутих справ і тривалий час їх розгляду, зростаюча складність спорів.

Метою проекту «Освіта суддів для економічного розвитку» є надання підтримки Вищій кваліфікаційній комісії суддів України і Національній школі суддів України в удосконаленні суддівської освіти. Проект впроваджується Національним суддівським інститутом Канади і Офісом федерального уповноваженого з питань федеральних судів Канади. Проект фінансується Урядом Канади.