flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дослухатися до громадськості – Одеський окружний адміністративний суд візьме участь у новому проекті

20 березня 2015, 15:16

20 березня 2015 року в Територіальному управлінні Державної судової адміністрації України в Одеській області відбулась презентації проекту «Голос громадськості в оцінці якості функціонування судів Одеської області». Реалізовує програму благодійний фонд «Творчий центр ТЦК» за підтримки проекту Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

В рамках сьогоднішньої зустрічі працівники фонду обговорили з представниками судів міста Одеси та області (в режимі відеоконференції) питання ролі громадськості у покращенні роботи судів. У заході взяли участь керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник та прес-секретар суду Надія Бойко.

Як зазначив виконавчий директор Творчого центру ТЦК Володимир Купрій, мета даного проекту полягає у сприянні вдосконаленню функціонування судів завдяки урахуванню очікувань та громадської думки відвідувачів, шляхом проведення опитування громадян з використанням карток громадянського звітування (КГЗ).

Протягом квітня-травня 2015 року спеціально підготовлені волонтери проведуть опитування відвідувачів безпосередньо у приміщеннях двадцяти семи судів загальної юрисдикції в Одеській області. На основі отриманих та проаналізованих даних будуть розроблені і презентовані рекомендації щодо вдосконалення роботи судів. Експерти підкреслили, що такі рекомендації не слід сприймати за критику, а вважати інструментом для покращення роботи суду.

Організатори зауважили, що основна відмінність цього опитування від соціологічних опитувань полягає в тому, що вказане дослідження повинно виявити думку тих осіб, які безпосередньо взаємодіють із судами – беруть участь у судових процесах. Таким чином результати програми будуть найбільш об’єктивно відображати ефективність організації роботи суду.

Подібні заходи проводяться на Одещині не вперше. Так у 2012 році Приморський районний суд міста Одеси вже брав участь у програмі опитування. Отримана інформація стосовно недоліків суду була використана керівництвом для визначення напрямків вдосконалення та проведення відповідних заходів.

Опитування відвідувачів суду за методологією КГЗ здійснюється в Україні з 2008 року. Методологія КГЗ є простим, але потужним механізмом налагодження зворотного зв’язку та отримання відгуків, одним із підходів до вивчення якості роботи державних установ, у тому числі й судів, з точки зору безпосередніх користувачів їхніми послугами. Вказана методологія дає можливість покращити взаємодію між судами та громадськістю, проводити відкрите і активне обговорення діяльності судових установ, а також допомагає виявити недоліки і розробити план дій з їх усунення. Крім того, врахування судом думки громадян сприяє підвищенню довіри до судової системи.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з травня 2006 по вересень 2011 року . Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади.. Детальнішу інформацію про проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,7 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.