flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Один день із життя суду

17 травня 2015, 15:35

Розповсюдження об’єктивної інформації про роботу суду потребує налагодження діалогу із громадськістю та засобами масової інформації. Як правильно будувати діалог та вчасно відповідати на інформаційні запити журналістів вчилися учасники грантової програми «Налагодження діалогу судів та ЗМІ – шлях до порозуміння з громадськістю».

14 травня в Одеському окружному адміністративному суді відбувся четвертий навчальний тренінг для прес-секретарів судів Одеської області. На цей раз слухачі  мали змогу «побувати у шкурі» журналістів. Якою майстри пера бачать роботу суду, які основні труднощі виникають під час написання судових матеріалів, як правильно спілкуватися з пресою та що слід змінювати у роботі прес-секретарів судів, - про це розповіли головний редактор «Судово-юридичної газети», а також програми «Реальний суд» на телеканалі Право TV Наталія Мамченко та кореспондент Вячеслав Хрипун.


«Натепер широкого застосування набули технології судового піару, спрямовані на маніпуляцію громадською думкою щодо роботи суду. Склалася тенденція проведення різноманітних акцій «мітингарями». Ці події продемонстрували неготовність суду до кризових ситуацій та часто неспроможність пояснити свою позицію. Багато прикладів підкреслюють необхідність посадових осіб суду вміти спілкуватися з журналістами», - зауважила Наталія Мамченко.

«Судам треба розуміти, що слід працювати над формуванням суспільної думки, оскільки остання допоможе лобіювати інтереси суду перед законодавчою та виконавчою гілками влади»,- підкреслила тренер.

Як зазначив Вячеслав Хрипун, - «Ключова проблема в тому, що суд не даючи своєї позиції, не коментуючи ті чи інші події, сприяє появі однобокої картинки у ЗМІ».

Жвава дискусія виникла навколо теми коментування судових рішень. На думку журналістів, заборона суддям коментувати рішення, яка міститься у Кодексі суддівської етики, не відповідає сучасним реаліям та шкодить репутації самих володарів мантій. Коротке роз’яснення суті прийнятого рішення та основних мотивів, якими керувався суд під час його ухвалення, надане суддею одразу після розгляду справи, буде найкращою демонстрацією відкритості суду. Це питання ще потребує свого нормативного врегулювання – дійшли згоди учасники навчання.

Свою позицію щодо теми судової комунікації та ролі в ній суддів висловив суддя Львівського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук Володимир Кравчук. Суддя пояснив, що поява нових життєвих викликів, далі прес-секретарів у судах, а відтак інституту суддів спікерів витісняє етичний стандарт, що забороняє коментувати судові рішення. «Для прес-секретаря і для журналіста суд є спільною тематикою, але слово прес-секретаря долітає до десятків вух,а слово журналістів – до тисячі. Тому обовязком прес-секретаря є правильна побудова ділових контактів з  журналістами, а головна функція - формувати імідж суду», - додав експерт.

Далі присутні перейшли до обговорення інструментів взаємодії судів з громадськістю, таких як офіційні сайти та сторінки у соціальних мережах. Прес-секретарі отримали чимало практичних порад про те, як розвивати партнерство та встановлювати ділові контакти зі ЗМІ.

Кульмінацією заходу стала «Школа судової журналістики Володимира Кравчука». Тренер підготував для прес-секретарів справжній «краш-тест». Завдання учасників та за сумісництвом «новоспечених журналістів» полягало у написанні репортажу про судове засідання. Задля «чистоти експерименту» «шеф-редактор» (Володимир Кравчук) самостійно роздав редакційні завдання для кожної групи.  Додатковою мотивацією для підготовки якісного матеріалу стало призначення винагороди у розмірі тисячі гривень для автора кращого репортажу.

Визначати переможця будуть за кількість вподобань («лайків») під кожним матеріалом на сторінці Одеського окружного адміністративного суду у «Фейсбуці». Також експерти можуть віддати по 10 балів за свого фаворита.

Завершальним акордом цього неймовірно насиченого дня із життя суду стало вручення учасникам тренінгів сертифікатів. З успішним проходженням підготовки прес-секретарів привітали представник Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Тетяна Золотнікова та Голова правління ГО «Спілка юристів Одеської області» Олександр Рябець.

Пряма мова.

Ольга Пасічник, керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду:

Сьогоднішній тренінг для мене підтвердження того, що діалог судів та ЗМІ можливий. Професійні журналісти, професійний суддя та прес-секретарі судів провели надзвичайно цікавий день, поспілкувалися та створили дружню атмосферу. Я мрію, що найближчим часом єдиним джерелом актуальної, надійної та оперативної інформації стане прес - секретар суду, адже для журналістів важливо подавати інформацію оперативно. Тому, сподіваюсь, що всі чотири заходи, які нами організовувались для підвищення професійної компетенції та кваліфікації прес – секретарів судів Одеського регіону дуже скоро  дадуть свої результати. А сьогодні я дуже вдячна всім за активну участь, а особливо хочу подякувати тренерам за надзвичайно цікавий та корисний матеріал!