flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безпечний суд

02 червня 2015, 10:38

29 травня в Одеському окружному адміністративному суді відбувся тренінг для працівників спеціального підрозділу судової міліції «Грифон» та судових розпорядників на тему: «Гарантії забезпечення безпеки у роботі суду». Захід став черговим етапом в реалізації грантової програми «Налагодження діалогу судів та ЗМІ – шлях до порозуміння з громадськістю», яка впроваджується ГО «Спілка юристів Одеської області» спільно з Одеським окружним адміністративним судом за сприяння Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

З вітальним словом до учасників звернулися - керівник Проекту Агенства США з міжнародного розвитку «Справедливе правосуддя» Девід Вон, голова ГО «Спілка юристів Одеської області» Олександр Рябець, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко, заступник командира батальйону, начальник штабу СБ СМ «Грифон» Павло Сварнік та керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник.

  

«Робота судів України потребує чималих змін. Та будь-які ініціативи матимуть ефект, якщо ми самі їх будемо впроваджувати. Вдосконалювати нас має не хтось, а ми самі повинні старатися кожного дня ставати кращими. Суд – це не тільки суддя, кожен працівник апарату  уособлює суд, впливає на думку громадян щодо установ», - такими словами розпочала захід Ольга Пасічник. Вона підкреслила, що саме підрозділ судової міліції «Грифон» та судові розпорядники відіграють ключову роль у забезпеченні безпечної роботи суду та розв’язанні конфліктних ситуацій.

 «Як театр починається з роздягальні, так суд починається з судового розпорядника та працівника «Грифону». Перше враження в людини про суд складається від того, як її зустрінуть на порозі суду. Тому тема навчання працівників суду з питань судових комунікацій є дуже актуальною. Досі спільних навчань для судових розпорядників та працівників «Грифону» ще не проводилось», - зауважив Володимир Куценко. Саме він розпочав тренінг та розповів присутнім про важливість налагодження взаємодії між працівниками суду та судової міліції. Під керівництвом тренера учасники навчилися розробляти комунікаційні плани, які допоможуть доносити до цільових аудиторій ключові повідомлення суду, зокрема у випадку виникнення кризової ситуації.

 

Як працюють судові розпорядники в США розповів присутнім керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон. На відміну від українських колег вони здійснюють конвоювання підсудних та  їм дозволено носити вогнепальну зброю. Для того, щоб перейняти іноземний досвід забезпечення безпеки під час судових засідань, експерт запропонував провести спільний тренінг за участю розпорядників із Америки.

Про особливості правового регулювання взаємодії працівників судової міліції та судових розпорядників розповів командир першої патрульної роти СБ СМ «Грифон» Петро Погорілко. Правоохоронець зазначив, що нормативна база, яка регулює це питання давно не оновлювалася та, з урахування сучасних викликів, накопичилось багато питань, які потребують свого правового врегулювання. Зокрема, немає чітко прописаного порядку реагування працівників міліції та розпорядників у окремих кризових ситуаціях. Додаткові труднощі створює відмінність у підпорядкуванні працівників, а сама процедура залучення співробітників «Грифону» до участі в судовому засіданні є доволі незручною.

Виконання обов’язків, пов’язаних із вирішенням конфліктних ситуацій, ставить додаткові вимоги до поведінки працівників міліції та розпорядників. Такі вимоги стосуються вміння «погашувати» прояви агресивної поведінки. З цією метою, учасники тренінгу разом з доктором педагогічних наук, професором Аллою Семеновою, вчилися розвивати навички емоційної саморегуляції. Присутні засвоїли, як правильно реагувати на нетипову поведінку та  запобігати власним емоційним зривам.

 

Важливим елементом підготовки стало відпрацювання техніки надання першої невідкладної медичної допомоги при невідкладних станах. Інструктори Одеського центру спеціальної підготовки Микита Карпенко та Дмитро Самофалов прочитали лекцію та продемонстрували алгоритм дій під час надання медичної допомоги. Далі учасники тренінгу відпрацювали техніку проведення реанімаційних заходів на спеціальних тренувальних манекенах.

По завершенню тренінгу всі учасники отримали сертифікати.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з травня 2006 по вересень 2011 року . Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади.. Детальнішу інформацію про проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,7 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.