flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ООАС взяли участь у конференції з підвищення кваліфікації адвокатів

05 червня 2015, 08:27

04 червня 2015 року в приміщенні Апеляційного суду Одеської області відбулася Конференція з підвищення кваліфікації адвокатів  у сфері адміністративного права і процесу. Захід організований за ініціативи Ради адвокатів Одеської області та за сприяння Одеського окружного адміністративного суду. Участь у Конференції крім адвокатів також взяли судді Одеського, Миколаївського, Херсонського окружних адміністративних судів, Одеського апеляційного адміністративного суду, Комінтернівського, Біляївського та Овідіопольського районних судів Одеської області.

Розяснювали актуальні питання юриспруденції професіонали першої величини, - судді Верховного та Конституційного судів України.

Розпочав конференцію голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз. Правозахисник зазначив, що одним з основних питань реформування адвокатури є питання монополії адвокатів на представництво громадян в судах. «Громадяни мають законне право на отримання кваліфікованої допомоги, а таку можуть надати тільки адвокати», - підкреслив доповідач. Професійні адвокати і судді повинні об’єднати свої зусилля заради забезпечення верховенства права у державі. Згідно статистичних даних близько 90% рішень, які приймають суди не оскаржуються, а в 10%, які оскаржуються завжди є людина, незадоволена судовим рішенням, прийнятим не на її користь. Адвокат переконаний, що незабаром правосуддя займе те достойне місце і повагу у людей, які гідна займати судова влада у будь-якій цивілізованій державі.

Продовжив захід суддя, секретар Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України Віктор Кривенко. Він розкрив проблемні питання розмежування компетенції між адміністративними судами та місцевими судами загальної юрисдикції. Також суддя проаналізував актуальні питання, які виникають при вирішенні окремих категорій спорів, серед них: спори, пов’язані із земельними правовідносинами, про доступ до інформації, щодо відносин публічної служби, поділився власними поглядами щодо питання реформування адвокатури. «Ми не тільки хочемо, щоб адвокати представляли інтереси осіб у Верховному Суді, ми хочемо, щоб окремі адвокати були акредитовані у Верховному Суді», - зауважив суддя. Саме це допоможе значно підвищити якість представництва у найвищому судовому органі країни.

«Адвокати – це ті особи, які формують правосвідомість громадян, яка зараз, на жаль, на дуже низькому рівні», - підкреслив суддя Конституційного Суду України, основоположник ідеї адміністративної юстиції в Україні Олександр Пасенюк.

Від імені Національної школи суддів України привітав присутніх начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький. За його словами, на сьогодні потреба у підвищенні кваліфікації суддів та адвокатів є дуже високою. Важливо, що такий захід організовано спільно представниками адвокатської та суддівської спільноти, оскільки це дозволить більш якісно організувати підготовку.

Суддя судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України Ігор Самсін у своїй доповіді звернув увагу присутніх на роль тлумачення актів законодавства у практичній діяльності, зокрема під час перегляду рішень Верховним Судом України.

Важливо, що під час конференції адвокати та судді мали змогу отримати від поважних гостей відповіді на проблемні питання, які виникають в процесі застосування законодавства при вирішенні конкретних спірних правовідносин.