flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський окружний адміністративний суд доступний для громадян з особливими фізичними потребами

08 червня 2015, 12:12

05 червня 2015 року в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду відбувся круглий стіл на тему: «Моніторинг забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя».

Під час заходу громадськості та судам були представлені результати моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя, який проводився Регіональним громадським благодійним фондом «Право і Демократія» (м. Львів) - у Одеському окружному адміністративному суді, Приморському районному суді м. Одеси та Овідіопольському районному суді Одеської області, впродовж 2014-2015рр.

Окрім судів, де проводився моніторинг, у заході взяли участь представники Господарського суду Одеської області, Одеського апеляційного адміністративного суду, департаменту соціального захисту населення Одеської обласної державної адміністрації, які спільно з представниками громадських організацій "Інваліди Надії в майбутнє", Одеський обласний комітет доступності інвалідів, Одеська територіальна організація українського товариства Сліпих, Спілка юристів Одеської області обговорили рекомендації для судів та судових адміністрацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до приміщень суду і судових послуг.

Як зазначив керівник проекту «Моніторинг забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя» Андрій Бурий, передбачається, що в Україні зростатиме дана проблематика. Не в останню чергу це повязано з проведенням бойових дій на Сході країни. Він повідомив про діяльність регіонального громадського фонду «Право і демократія» у напрямку підвищення доступності осіб з інвалідністю до державних установ. Так представники організації здійснюють моніторинг стану доступності до державних інституцій, після чого готують свої висновки та пропозиції щодо покращення стандарту доступності та забезпечення відповідності встановленим вимогам. 

Голова територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко, повідомив, що управління здійснює активну роботу щодо вдосконалення доступу до правосуддя осіб з особливими потребами. З цією метою проводяться регулярні наради з представниками судів області, на яких обговорюється дане питання. Як зазначив посадовець, в кожному суді є призначена відповідальна особа за взаємодію з цією категорією громадян. Працівник повинен не тільки надавати допомогу в доступі до приміщення суду, а й орієнтувати людину задля якнайшвидшого досягнення мети її звернення. Також керівник наголосив на необхідності співпраці працівників апаратів судів та представників громадських організацій, які опікуються проблемами захисту прав осіб з обмеженими фізичними можливостями та закликав присутніх до продовження діалогу.

Експерти високо оцінили рівень доступу неповносправних осіб до Одеського окружного адміністративного суду. Зокрема, керівник апарату суду Ольга Пасічник повідомила, що в суді обладнано пандус та комфортні кімнати гігієни, призначені спеціально для осіб з особливими потребами. Також у суді визначено відповідального працівника, який слідкує за тим, щоб таким особам вчасно надавалась необхідна допомога. Крім того прийом документів у осіб з обмеженими фізичними можливостями та відвідувачів похилого віку здійснюється без черги. Якщо зал судового засідання, в якому призначено розгляд справи знаходиться на другому поверсі, і вказана обставина створює труднощі у пересуванні, громадяни можуть звернути на це увагу працівників суду, які забезпечать проведення судового засідання у залі на першому поверсі. Керівник апарату відзначила, що в суді проводяться регулярні навчання з психологом щодо етики спілкування з людьми з інвалідністю, які допомагають розвинути навички толерантності, шанобливості, рівноправного ставлення.

Представники судів та громадських організацій погодилися продовжувати співпрацю, яка дозволить враховувати всі потреби громадян та покращувати доступність українського правосуддя.

Проект «Проведення моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя», реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Проекту USAID «Справедливе правосуддя».