flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зустріч делегації експертів проекту Twinning

18 квітня 2012, 15:59

 

17 квітня 2012 року  в Одеському окружному адміністративному суді відбулася зустріч делегації експертів проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні.

        До складу делегації ввійшли експерти проекту - суддя Верховного адміністративного суду Литовської Республіки Віргіліус Валанчус, державний радник Франції Франсуаза дю Каруж та постійний радник Проекту Twinning в Україні Крістофер Вюртц.

Участь у зустрічі з боку Одеського окружного адміністративного суду взяли Голова суду Глуханчук Олег Васильович, помічник голови судуАрсенюк Анна Олегівнакерівник апарату суду Пасічник Ольга Юріївна, заступник керівника апарату суду - Косіцина Валерія Володимирівна, В.о. начальника відділу діловодства та обліку звернень громадян (канцелярія)  - Піткевич Олена Анатоліївна. 

На початку візиту Голова суду Глуханчук О.В привітав експертів та висловив сподівання, що візит до Одеського окружного адміністративного суду дасть позитивний результат у вивчені роботи адміністративних судів та позитивно вплине на запровадження новітніх технологій  у розвитку адміністративного судочинства в Україні. Керівник апарату Пасічник О.Ю. ознайомила делегацію  із  приміщеннями, структурою, інфраструктурою та програмним забезпеченням суду.  Гості відвідали конференц-зал, кабінети суддів,  зали судових засідань, їдальню та архів суду. Також Пасічник О.Ю. довела до відома експертів структуру, кількісний склад та основні функції апарату суду.

В рамках візиту експерти відвідали відділ діловодства та обліку звернень громадян, де ознайомились з веденням діловодства суду та усіма аспектами документообігу в суді (прийом, реєстрація та розподіл вхідної кореспонденції в суді, проходження судових документів та формування справ, підготовка справ до слухання, архівне зберігання документів та справ у суді тощо).

Протягом дня, члени делегації спілкувалися із суддями та помічниками суддів, при цьому приділяли значну увагу питанням навантаження, складності справ, роботи із матеріалами адміністративної справи, доступу до судової практики та проблемам умисного затягування процесу сторонами по справі,  тощо.

Керівником апарату ознайомлено експертів із засобами технічного процесу фіксації судового засідання, комп’ютерним забезпеченням  залів судових засідань.

Експерти були присутні при розгляді адміністративної справи за позовом щодо оскарження податкового повідомлення - рішення. Після засідання, учасники зустрічі поділилися враженнями щодо ведення судового процесу.

В.о. начальника відділу  діловодства та обліку звернень громадян  Піткевич О.А. детально розповіла експертам процес надходження до суду позовної заяви, її реєстрації, автоматичного розподілу та передання справи на  розгляд судді. В ході обговорень експерти цікавились питаннями документообігу суду, програмою КП «ДСС» та її технічними можливостями, а також  звернули увагу на велику кількість паперової документації та цікавились питаннями щодо впровадження інформаційних технологій, які б дозволили уникнути такої кількості документів в паперовому вигляді. В ході обговорень керівник апарату повідомила експертів, що до Кодексу адміністративного судочинства України були внесені зміни щодо надсилання суб'єктам владних повноважень тексту повістки на адресу електронної пошти, яка містяться у Єдиній базі даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб'єктів владних повноважень та зазначила, що вказане значно зменшило використання поштових відправлень не тільки на адреси суб’єктів владних повноважень, але також і фізичним та юридичним особам, оскільки  останнім часом сторони часто повідомляють свою електронну пошту з проханням використання її  для одержання текстів судових рішень та інших документів.

Проводились обговорення та жваві бесіди щодо роботи канцелярії, виконавської дисципліни та процесуальних строків розгляду адміністративних справ. Експерти  в свою чергу висловили думку, що введення віддаленого доступу до інформації по адміністративній справі значно б зменшило навантаження на канцелярію та інформаційний центр суду і дозволило б сторонам не з’являтись особисто до суду з метою подачі клопотань, заяв тощо.

 В ході бесіди з працівниками суду, піднімались також питання щодо низького рівня оплати праці апарату суду  та його соціального захисту.