flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом скасовано Постанову про відмову в реєстрації кандидатів у депутати

01 жовтня 2015, 18:23

01 жовтня 2015 року Одеським окружним адміністративним судом задоволено позов Одеської міської організації Української Морської партії Сергія Ківалова до Одеської міської виборчої комісії Одеської області про визнання протиправною та скасування постанови ОМВК від 28 вересня 2015 року №34 «Про відмову в реєстрації кандидатів в депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Одеської міської ради, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від Одеської міської організації Української морської партії Сергія Ківалова»  та зобов’язання повторного розгляду питання про реєстрацію кандидатів у депутати Балан Ірини Петрівни та Ващенка Євгенія Івановича.

 
 
В судовому засіданні Представник виборчої комісії повідомив, що в ході проведення конференції ОМО УМП висунула та закріпила за виборчими округами не Балан Ірину Петрівну та Ващенка Євгенія Івановича, а інших громадян, що підтверджується відповідним аудіозаписом, який був здійснений присутнім на конференції головою ОМВК. Оскільки вказана обставина свідчить про порушення порядку висування кандидатів у депутати, представник вважав оскаржувану постанову законною, а позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що порядок висування кандидатів у депутати належить до внутрішньої організаційної діяльності місцевої організації партії та встановлюється Статутом, і ні Законом, ні Статутом УМП не передбачено оголошення на конференції прізвищ, імен, по батькові кандидатів у депутати як частину процедури висування. У зв’язку із чим помилки, допущені під час проголошення прізвища, імені, по батькові кандидатів у депутати не можуть бути підставою для відмови у реєстрації кандидата в депутати відповідно до п.1 ч.1  ст.46 Закону України “Про місцеві вибори”. При цьому факт затвердження кандидатів у депутати Балан І.П. та Ващенка Є.І. під час засідання оргкомітету конференції,  наявність їх прізвищ у проекті рішення конференції, яке було перед її  початком отримано під підпис делегатами, свідчить про вчинення ОМО УМП системних дій, пов’язаних із висуненням вказаних осіб кандидатами у депутати. Крім того, саме рішення конференції про висування кандидатів у депутати відповідає за змістом та формою вимогам ст.37 Закону України “Про місцеві вибори”.

Таким чином,  судом констатовано формальний підхід відповідача щодо оцінки підстав для прийняття спірного рішення, які зводяться до невірно оголошених ПІБ кандидатів, проте відомості про яких (із належними ПІБ)  включені як до проекту рішення конференції, так і в самому рішенні конференції.

За наслідками розгляду справи, відповідно до положень ст.177 КАС України,  судом здійснено повний захист порушеного права політичної партії, шляхом зобов’язання виборчу комісію внести зміни в  Додаток № 1 до постанови ОМВК № 36 від 28.09.2015 року “Про реєстрацію кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від ОМО УМП” для приведення його у відповідність до рішення конференції, що відбулася 23.09.2015 року та виборчого списку кандидатів у депутати Одеської міської ради, висунутих ОМО УМП у багатомандатному виборчому окрузі на конференції, що відбулася 23.09.2015 року, шляхом реєстрації кандидатів у депутати Балан І.П. та Ващенка Є.І.