flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досудове врегулювання спорів в Україні: результати експерименту

20 жовтня 2015, 09:20

Досвід Канади свідчить: близько 70% спорів можна вирішити не побувавши у судовому засіданні. Замість нього сторонам пропонуються переговори – але не тет-а-тет, а за участі судді. Така процедура називається досудовим врегулюванням спорів, і наразі підбито підсумки щодо перших спроб її впровадження в Україні.

16 жовтня Робоча група українсько-канадського Проекту «Освіта суддів – для економічного розвитку» провела своє заключне засідання. У заході взяли участь голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук та заступник голови суду Елла Катаєва.

Робоча група обговорила важливість даної процедури: досудове врегулювання спорів сприяє розвантаженню судів і економії державних коштів, що витрачаються на відправлення правосуддя. Однак відомо, що на сьогодні єдиний документ в українському законодавстві, який може дати певне уявлення про процедуру, – проект ЗУ «Про медіацію». Тож попереду – серйозна робота щодо розробки та вдосконалення законодавства.

Не менш важливою буде робота з психологічної підготовки суддів, адже, на думку секретаря дисциплінарної палати Михайла Макарчука, «судді, залучені до здійснення цієї процедури, мають бути ще й психологами».

Нагадаємо, що Одеський окружний адміністративний суд надає послуги досудового врегулювання спорів з травня 2013 року.