flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ольга Пасічник ділиться досвідом співпраці Одеського окружного адміністративного суду з громадськими організаціями

27 жовтня 2015, 12:48

Щойно у Києві розпочався форум, присвячений судовій реформі. Учасники заходу – представники громадських організацій та працівники суду – протягом двох днів обговорюватимуть проблему залучення громадськості у реформування правосуддя, підсумком чого стане вироблення пакету рекомендацій.

Щоб узагальнити досвід співпраці суспільства та судів, на захід запрошені українські та іноземні експерти, серед яких – керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник, учасники проектів «Справедливе правосуддя», ОБСЄ та інші. Вони розкажуть про результати своєї співпраці з громадськістю й поділяться висновками щодо належної, на їх думку, міри дисциплінарної відповідальності суддів, дотримання принципів не дискримінації при відправленні правосуддя та інших питань.

Ольга Пасічник виступила з доповіддю, у якій наголосила на важливості залучення громадськості до участі у здійсненні правосуддя, назвавши це справжнім викликом часу: «Останні події в суспільстві сформували вагомий чинник проведення системних, докорінних змін у відносинах суду і громадськості. Разом із судовою реформою змін потребує правосвідомість особи, яка звертається до суду або оцінює його роботу… Це та сфера, яку неможливо врегулювати нормативними актами або встановленими законом процедурами, але яку можна виховати через відкритість системи та довіри до суду».

Крім того, керівник апарату зазначила, що вагоме значення для ефективного реформування судової системи має участь у цьому процесі представників громадянського суспільства: «Гарантією якісних змін є налагодження зворотного зв’язку з громадськістю на всіх етапах реформи».

Організаторами форуму виступили Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя», Організація з безпеки та співробітництва в Європі та Уряд Канади.