flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати розгляду справ, пов'язаних з виборчим процесом (1 листопада)

03 листопада 2015, 10:35
 

Суд відмовив у задоволенні позову про визнання виборів такими, що не відбулися

Кандидат на посаду сільського голови Галина Царан звернулась до суду із позовом до Кодимських районної та сільської виборчих комісій. Серед вимог позивача – визнати бездіяльність районної комісії, скасувати постанову про визнання обраного Пиріжнянського сільського голови та визнати вибори, що пройшли 25 жовтня на одній з дільниць, такими, що не відбулися.

За словами Галини Царан, 26 жовтня стало відомо про вчинення підкупу виборців села на користь Людмили Шевчук, яка набрала на 38 голосів більше за позивача. 29-ого числа з цього приводу розпочате досудове кримінальне провадження. Згідно поданої заяви про злочин та обставини, охоплення підкупу становить біля 100 осіб, тобто 18,3% від кількості виборців, що взяли участь у голосуванні. На цій підставі позивач просила скасувати постанову про визнання обраного сільського голови та визнати вибори такими, що не відбулися.

Ст. 85 ЗУ «Про місцеві вибори» містить вичерпний перелік обставин, за яких друга вимога Галини Царан могла б бути задоволена. Це, зокрема, випадки, коли після реєстрації не залишилось жодного кандидата, чи жоден з двох кандидатів не був обраний – відповідно до вимог ч. 7 ст. 85 цього закону. І оскільки під час виборів Пиріжнянського сільського голови нічого подібного не було, суд не мав підстав задовольнити дану вимогу. Посилання ж на кримінальне провадження не може бути взято до відома суду, оскільки стверджувати про дійсний факт підкупу виборців можна тільки після набрання законної сили вироком по справі.

Також представник позивача зазначив, що районна комісія не повідомила про результати виборів ЦВК, чим, на її думку, порушила ЗУ «Про місцеві вибори». Однак судом встановлено, що обов’язок повідомити громадськість про підсумки голосування покладається не на районну комісію, а на Пиріжнянську сільську. Більш того, термін, у який мають бути оголошені результати, ще не сплив.

Із рішенням суду по цій справі можна буде ознайомитись http://reyestr.court.gov.ua/ зазначивши № 815/6394/15.


 

Cуд відмовив у задоволенні позову про визнання недійсними та скасування виборів мера Одеси

01 листопада 2015 року Одеський окружний адміністративний суд розглянув справу за позовом Юрія Іванницького до Одеської міської виборчої комісії. Предмет спору – визнання недійсними та скасування виборів Одеського міського голови.

Підставами для задоволення своїх вимог позивач вважає «протиправну бездіяльність» Одеської ВК, яка нібито порушила ЗУ «Про місцеві вибори». Так, комісія забезпечила організацію публічних виступів не всім кандидатам, тим самим знехтувавши принципом рівності – однією з основних засад виборів. Однак судом встановлено, що саме забезпечувати виступи комісія не зобов’язана, а, відповідно до ст. 25 ЗУ «Про місцеві вибори», ВК має лише сприяти організації зустрічей кандидатів з виборцями. Таким чином, позовні вимоги Юрія Іванницького ґрунтуються на помилковому тлумаченні ЗУ «Про місцеві вибори», а тому не можуть бути задоволені.

Із рішенням суду по цій справі можна буде ознайомитись http://reyestr.court.gov.ua/ зазначивши № № 815/6398/15.