flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд частково задовольнив позов до Овідіопольської районної виборчої комісії

06 листопада 2015, 12:33

Позивач – Овідіопольські «Батьківщина» та Аграрна партія України – просили суд визнати протиправними та скасувати постанову комісії про встановлення результатів виборів депутатів Овідіопольської райради та відповідний протокол. На їх думку, вказані документи є незаконними, оскільки при їх складанні члени комісії не мали всієї необхідної інформації: не знали кількості голосів, відданих окремим партіям, відношення їх до числа усіх голосів та інші дані. Крім того, за словами позивача, «Наш край» мав отримати мандат, однак комісія надала його не цій партії, а «Відродженню».

Останню обставину відповідач пояснив тим, що при розподілі мандатів він користувався формулою, якої вивчився на заняттях ОБСЄ. Також, на його думку, позивач не враховує, що для складання протоколу комісії відводиться певний час, якого не завжди достатньо.

Заслухавши сторони і допитавши свідків, суд встановив, що мандат дійсно мав отримати «Наш край», а Овідіопольська комісія зробила помилку у підрахунках. Те, що відповідач чомусь користувався формулою, отриманою на заняттях ОБСЄ, судом не враховано, бо законом чітко передбачено порядок розподілу додаткових мандатів.

Твердження позивача, що членам комісії не вистачало інформації, аби вони могли правильно скласти документ, суд вважає безпідставним, оскільки воно ґрунтувалося на акті, що не містив доказів цього. Інший акт про «порушення» виборчої комісії, також нічого не доводить.

Отже, суд постановив: визнати пп. 17, 18 протоколу Овідіопольської комісії про результати виборів та визначення списку депутатів такими, що не відповідають ч. 5–8 ст. 86 ЗУ «Про місцеві вибори», визнати протиправною та скасувати постанову комісії у відповідній частині, зобов’язати відповідача розподілити додаткові депутатські мандати відповідно до чч. 5–8 ст. 86 ЗУ «Про місцеві вибори». У задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

З рішенням суду можна буде ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/, зазначивши номер справи 815/6427/15.