flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС обговорили якість роботи судів Одеської області

21 грудня 2015, 17:17

Сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді пройшов круглий стіл, присвячений дослідженню якості роботи судів області. У заході взяли участь громадські активісти й представники близько двадцяти судів. Вони обговорили методики оцінювання якості роботи установ і можливості її вдосконалення з урахуванням думки відвідувачів.

Привітав учасників заходу голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук. Він подякував Проекту USAID «Справедливе правосуддя» – за підтримку кращих ініціатив, що надходять від громадськості, та поділився своїм баченням того, як та на яких засадах працює судова система. На його думку, суди – то інстанція, що існує тільки заради людей, а тому саме суспільство має оцінювати її діяльність.

Щоб дізнатися думку громадськості про суди, благодійний фонд «Творчий центр ТЦК» провів опитування у 27 судах Одеської області. Відвідувачам судів пропонували заповнити спеціальну картку й оцінити якість роботи певного суду за низкою параметрів. До уваги брались такі аспекти, як професіоналізм працівників, комфортність перебування в приміщенні, доступність суду та інші.

Виконавчий директор фонду Володимир Купрій презентував результати опитувань й поділився рекомендаціями щодо вдосконалення роботи судів. За його словами, чимало людей не задоволені термінами розгляду справ, а також низькою доступністю судів для людей з обмеженими можливостями. Однак в цілому усі установи отримали високі оцінки, що свідчить про високу якість судових послуг.

Керівник апарату Приморського районного суду міста Одеси Інна Німас, яка другий рік поспіль бере участь у вивченні думки громадян, розповіла, як покращити якість роботу установи спираючись на результати опитувань. Про це ж говорила і Ольга Пасічник, керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду. На її думку, чимало корисного можна зробити прямо зараз, навіть в умовах недофінансування. Не так вже й складно поміняти місцями кабінети прийому чи впровадити додаткове чергування працівників канцелярії, щоб вкоротити чергу, а от користь від того буде великою. «Сподіваюся, що результати опитування відвідувачам слугуватимуть судам інструкцією з вдосконалення їх роботи. Я знаю, що в Одеській області дуже багато креативних і небайдужих людей, і мені приємно, що чимало з них присвячують свій час діяльності, завдяки якій суди стають більш доступними й відкритими. Ми, в свою чергу, раді підтримувати такі починання, і з задоволенням співпрацюємо з громадськими активістами й організаціями, що прагнуть жити в правовій державі».