flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий Порядок регламентує окремі аспекти повернення платникам податків помилково сплаченого

20 січня 2016, 14:17

Мінфін затвердив Порядок, що регулюватиме взаємодію уповноважених органів при поверненні платникам податків грошей, сплачених помилково. Згодом документ набере чинності – і відповідну процедуру буде змінено.

Повернення коштів здійснюється на підставі заяви платника податків, і тепер у ній зазначатимуть суму і вид платежу, зробленого помилково. Заяву подаватимуть до територіального органу Державної фіскальної служби (ДФС), де й було обліковано помилковий платіж. Там заяву зареєструють і передадуть на розгляд відповідним підрозділам, які визначать, чи правомірне повернення коштів, а далі1 – до підрозділу, що підготує висновок.

Якщо платіж належить місцевому бюджету чи розподіляється між державним та місцевими бюджетами, висновок має погодити2 відповідний місцевий фінансовий орган і повернути його органу ДФС3.

Крім того, Порядок враховує кілька проблемних моментів: повернення коштів на території Донецької та Луганської областей (п. 8); коли висновок підготовлено тільки на частину суми, вказаної платником у заяві (п. 9); коли в інформаційних системах відсутні дані про помилковий платіж (п. 15).


1 протягом двох днів після реєстрації заяви

2 строк передачі висновку до фінансового органу – дев’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платника податків;

строк погодження – два робочі дні

3 не пізніше наступного робочого дня