flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права "Північтрансу" та повідомив Авакова про протиправні дії посадових осіб

27 січня 2016, 15:05

ПАТ «Північтранс» звернувся до суду, щоб повернути собі право на перевезення пасажирів по чотирьох маршрутах міжобласного сполучення. На думку позивача, це право він отримав, вигравши конкурс, організований Державною інспекцією України з безпеки на наземному транспорті – однак та оголосила переможцями третіх осіб. На думку ж інспекції, позивач порушив умови конкурсу, надавши їй недостовірну інформацію.

Так, перевізник повідомив про наявні в нього 36 транспортних засобів не нижче Євро-2, що суперечило даним, наданим Департаментом ДАІ МВС України та Управлінням ДАІ ГУ МВС в Одеській області. Тому, не дивлячись на перемогу «Північтрансу», дозвіл на обслуговування маршрутів отримали інші перевізники.

Уже після оголошення результатів Департамент ДАІ МВС України та Управління ДАІ ГУ МВС в Одеській області звернулись до інспекції з листами, де повідомили, що попередньо надали їй неправильну інформацію. Проте інспекція не вбачила в цьому підстави для зміни рішення.

Одеський окружний адміністративний суд встановив, що надана «Північтрансом» інформація є достовірною, а інспекція своїми діями порушила конкурсні засади. Своїм рішенням суд визнав протиправними дії Департаменту ДАІ МВС України, управління ДАІ ГУ МВС України в Одеській області щодо надання недостовірної інформації відносно «Північтранс», визнав протиправними відповідні дії Держінспекції на наземному транспорті та зобов’язав Державну службу України з безпеки на транспорті прийняти нове рішення про результати конкурсу.

При цьому судом констатовано, що дії відповідачів по даній справі призвели до позбавлення ПАТ «Північтранс» законного права на здійснення перевезення пасажирів, а самому підприємству завдано шкоду, оскільки протиправно позбавлено можливості на отримання очікуваного прибутку від здійснення своєї господарської діяльності, що є неприпустимим у правовій державі.

У зв’язку із цим, враховуючи, що, на думку суду, дії посадових осіб Департаменту ДАІ МВС України та управління ДАІ ГУ МВС України в Одеській області містять ознаки службової недбалості та можуть характеризуватися зловмисним наміром, що у будь-якому разі потребує службового розслідування, судом також винесено окрему ухвалу, якою повідомлено Міністра ВС України про факт надання недостовірної інформації Департаментом ДАІ МВС України та Управлінням ДАІ ГУ МВС в Одеській області для вжиття заходів реагування, про які слід повідомити суд протягом одного місяця.

Ознайомитись з рішенням суду можна буде за посиланням, зазначивши в полі пошуку № 815/6558/15.