flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС відбувся семінар для суддів усіх інстанцій

19 лютого 2016, 16:12

Своєчасність розгляду справ та законність судових рішень є індикаторами ефективного правосуддя, досягнення якого можливе тільки за умови єдності судової практики. При цьому її формування – це складний процес, забезпечення якого потребує глибокого розуміння правових норм суддями усіх трьох інстанцій.

Кроком у цьому напряму став сьогоднішній семінар, що відбувся в Одеському окружному адміністративному суді та зібрав суди одеського апеляційного округу: суддів Апеляційного адміністративного суду та суддів окружних адміністративних судів Одеси, Миколаєва і Херсона. Викладачами на заході виступили судді Вищого адміністративного суду України – суддя Третьої судової палати Світлана Головчук та суддя Першої судової палати Любов Гончар.

Із вступним словом звернувся до учасників Олег Глуханчук, голова Одеського окружного адміністративного суду. На його думку, саме судова практика є індикатором ефективності правових норм та необхідності їх подальшого удосконалення. Водночас, у ній існує низка неоднозначних питань, які потребують додаткового роз’яснення – що і є метою семінару. «До того ж, ми прагнемо удосконалювати свої навички, навчатися новому – аби наші рішення були не тільки законними та вмотивованими, а й правовими».

Суддя Третьої палати Світлана Головчук присвятила свій виступ розгляду спорів, пов’язаних з проходженням та звільненням із публічної служби. Викладач узагальнила практику прийняття судових рішень по складним справам цієї категорії.

Любов Гончар, суддя Першої судової палати, проаналізувала практику розгляду спорів за участі Державної архітектурно-будівельної інспекції та її територіальних органів. Вона звернула увагу суддів на деякі постанови Верховного Суду України, що можуть бути застосовані при розгляді спорів відповідної категорії.

Обидва виступи викликали в суддів жваві обговорення, і, сподіваємось, вони сприяли виробленню в учасників більш глибокого розуміння розглянутих питань та, як результат, підвищення якості судових рішень.