flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі обговорили законодавче регулювання медіації

23 лютого 2016, 12:00

Минулого тижня в Одесі пройшов круглий стіл, присвячений позасудовому вирішенню спорів та організований Українською академією медіації. Участь у заході взяла Нінель Потоцька, суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду. Вона повідомила, що, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, законодавче врегулювання медіації є одним з кроків поліпшення ведення бізнесу в Україні.

Яким чином медіація сприятиме економічному розвитку та як впливатиме на суди – і було предметом обговорення на заході. Крім того, учасники проаналізували два проекти Закону «Про медіацію», що визначають правові засади впровадження та проведення процедури врегулювання спорів за допомогою посередника. Обидва проекти передбачають, що медіацію застосовуватимуть у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних спорах, а також в кримінальних провадженнях та справах щодо адміністративних правопорушень. При цьому участь у процедурі є добровільною, а посередником може бути як професійний медіатор, так і суддя.

Учасники також обговорили необхідність внесення деяких змін до законодавства, які б забезпечили здійснення суддею процедури медіації. Так, присутні на заході зійшлися у тому, що слід передбачити можливість часткового повернення судового збору у разі застосування процедури медіації.